|

Franse presidentskandidaat François Bayrou omarmt retrogaming, voer deze cheatcode maar in op zijn site

De Franse presidentsverkiezingen lijken eigenlijk alleen te draaien om zittend president Nicolas Sarkozy en zijn socialistische tegenstander Francois Hollande. Dus moeten de andere gegadigden het hebben van ludieke acties, extreme posities op het politieke spectrum en humor.

Van de eerste en het laatste moet François Bayrou het hebben; van een ludieke gimmick die zeker de jongere kiezer zal aanspreken. Hij embedde namelijk op zijn website een 8-bit code die lijkt op de oude NES-spelcomputer van Nintendo (foto). Op het eerste oog is deze easter egg (natuurlijk) niet zichtbaar, daarvoor moet een cheatcode ingevoerd worden – die spelers van de oude Konami-spellen (wiki) zeker zullen herkennen:

boven (pijltjestoets), boven, beneden, beneden, links, rechts, links, rechts, B, A, B, A

En dan zie je dit:


En dan verschijnt bovenstaand openingsscherm met bijbehorend 8-bit-muziekje en Legend of Zelda-achtig intro. De tekst spreekt over het vormen van een “verenigde natie” omdat “het laatste gevecht nadert” en dat er een nieuw sociaal contract moet worden opgesteld. Het intro eindigt met de iconische opdracht: “Insert vote to play”.

Volgens Daniel Knowles van The Daily Telegraph zullen alleen “nostalgische nerds” de gimmick waarderen, maar laat Bayrou zien dat tenminste één Franse presidentskandidaat zijn best doet de jeugd aan te spreken. Maar dat is waarschijnlijk geen cheatcode voor een overwinning op Sarkozy.

Update 18/4/12 10.43: Op Twitter reageert NRC-correspondent in Frankrijk Dirk Vandenberghe op de gimmick van Bayrou, die gezien zijn achtergrond met internet niet vreemd is.

Het 8bit-intro zal zeker jonge mensen aanspreken, maar voor Bayrou zal het geen significante winst op Sarkozy of Hollande brengen. Vandenberghe:

Volg de laatste ontwikkelingen in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen op France24.

Vergelijkbare berichten