|

YouTube gaat met Human Rights Channel beelden van activisten en burgerjournalisten voorzien van broodnodige context

Wie weleens gezocht heeft naar (amateur)beelden van demonstraties in Syrië, Jemen of Bahrein weet dat het moeilijk is om de authenticiteit te achterhalen van deze films. Door de vreemde taal, maar ook omdat vaak alle context ontbreekt bij deze haastig gemaakte en geuploade video’s.

Een nieuw YouTube-kanaal, Human Rights channel, poogt daar verandering in te brengen. HRC gaat de vele honderden uren aan video die door activisten en burgerjournalisten online zijn gezet beheren en van context voorzien. Dat liet YouTube donderdag in een blogpost weten.

Het bedrijf zette het nieuwe kanaal samen met partner WITNESS, een non-profit organisatie die mensenrechten door het gebruik van online video wil bevorderen, en nieuwssite Storyful op. Er staat nog niet veel op, maar hopelijk wordt het kanaal de komende tijd gevuld.

Een van de video’s op het Human Rights channel [BETA]:

Naast het bieden van de broodnodige context bij de beelden van burgerjournalisten/activisten (bijvoorbeeld van demonstraties in Syrië of de arrestatie van de mensenrechtenactivist Loun Sovath in Cambodia), richt het kanaal zich ook op het vergroten van het bewustzijn voor de strijd van mensenrechtenactivisten en wil daarom ook hen via dit kanaal de mogelijkheid geven een groter publiek aan te spreken. YouTube:

We hope this project can not only be a catalyst to awareness, but offer people new avenues for action and impact. The channel is committed to providing new citizen creators as well as viewers with the tools and information necessary so that every citizen can become a more effective human rights defender. It will also be available on Google+, where the broader human rights community can take part in discussions, share material, and find collaborators.

Vergelijkbare berichten