|

Verkiezingsfraude in Florida: 2012 edition

Eenieder die in 2000 de Amerikaanse verkiezingen volgde zal zich de chaos bij de stembussen in Florida herinneren. Een poging om veroordeelde criminelen van de lijst met kiesgerechtigden te krijgen leidde ertoe dat duizenden mensen die wel kiesrecht hadden niet hun stem konden laten gelden. Een disproportioneel aantal van de getroffen kiezers was zwart. Ruim veertig procent van de getroffen kiezers waren zwarte Amerikanen, van wie 86 procent Al Gore steunde, terwijl zij slechts elf procent van het electoraat waren. De overwinning in Florida voor George W. Bush was flinterdun, maar beklonk wel zijn zege.

Nu, twaalf jaar later, lijken de kiezers van Florida te worden getrakteerd op een herhaling van 2000. Dit keer wordt niet de jacht geopend op veroordeelde criminelen, maar op mensen die geen staatsburger zijn maar abusievelijk wel stemrecht hebben. En het lijkt erop dat wederom een etnische minderheid, latino’s dit keer, hier disproportioneel het slachtoffer van wordt. De lijst van niet-bestaande kiezers bestaat voor 58 procent uit latino’s, terwijl ze goed zijn voor dertien procent van de kiesgerechtigde bevolking.

http://youtu.be/beHGjRcQzNE

Mensen van wie vermoedt wordt dat ze geen staatsburger zijn krijgen een brief en dertig dagen de tijd om het tegendeel te bewijzen. Reageren ze niet, dan hoeven ze in november niet naar de stembus te komen. Enkele hilarische missers zijn al breed uitgemeten, zoals een 91-jarige veteraan uit de Tweede Wereldoorlog die een Bronze Star kreeg voor zijn rol in de Slag om de Ardennen. Op lokaal niveau is er veel tegenstand tegen de maatregelen, die een initiatief zijn van de Republikeinse gouverneur Rick Scott. Verkiezingswaarnemers in Florida hebben al aangegeven zo hun twijfels te hebben: “”This was dumped into our laps at the 11th hour. Those of us who have been here long enough get this eerie similarity to the flawed felon databases of 2000 in Florida”, zei een waarnemer in Leon County.

Republikeinen, niet alleen in Florida maar ook in andere staten, zeggen dat dergelijke maatregelen broodnodig zijn om wijdverspreide verkiezingsfraude tegen te gaan. Deze bewering lijkt echter op weinig tot niets gebaseerd. Uit onderzoek van het Brennan Centre for Justice (PDF-alert) blijkt dat het aantal gevallen van verkiezingsfraude verwaarloosbaar is.

Wettigheid
De twijfelachtige beweegredenen achter deze maatregelen daargelaten, deze gang van zaken druist in tegen de Voting Rights Act uit 1965.  Florida wordt specifiek genoemd in de Voting Rights Act, omdat de staat voor de invoering van de wet er een handje van had zwarte Amerikanen te discrimineren bij verkiezingen. De wet verbiedt een staat om minder dan negentig dagen voor een verkiezing mensen te schrappen van de lijst met kiesgerechtigden. Op 14 augustus hebben in Florida voorverkiezingen plaats.

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft Florida een brief gestuurd om de staat op de wettelijke horde te wijzen. Een woordvoerder van het staatsbestuur heeft laten weten dat zijn leidinggevenden de wet toch anders interpreteren, en dan ook niet van plan zijn hun plannen te wijzen. Het is nu de vraag of het ministerie Florida voor de rechter gaat slepen. In 2000 hebben we gezien dat na de verkiezingen de schade reeds geschied was.

Vergelijkbare berichten