|

Politica dient wetsvoorstel legalisering softdrugs in

Foto Maria Rachid

BUENOS AIRES- Een wachtkamer heeft ze niet dus is het wachten naast een kast vol ordners, rinkelende telefoons en een stuk of zes jongeren achter laptops. Hier en daar staan lege bekers koffie. Het is de werkkamer van Maria Rachid, een van de meest actieve en bekendste politici van Argentinie. Ze vocht voor de invoering van het homohuwelijk in 2010 – als eerste openlijk homoseksuele politica- en de wet die het mogelijk maakt zonder voorwaarden van geslacht te veranderen.

Nu heeft ze haar tanden gezet in het drugsbeleid. “Door te legaliseren ontdoen we het verantwoord gebruiken van drugs ook van de stigmatisering”, vertelt Rachid. Ze diende vorige maand een wet in die softdrugs niet alleen legaliseert maar meteen commercialiseert. Daarnaast wordt het bezit van kleine hoeveelheden harddrugs voor persoonlijk gebruik niet langer strafbaar gesteld. Een revolutie op het gebied van het drugsbeleid -niet alleen voor Argentijnse begrippen.

‘We moeten jongeren de waarheid vertellen’

In de eerste plaats ziet de politica het gebruiken van drugs als een grondrecht. “De Argentijnse grondwet zegt dat je binnen je persoonlijke levenssfeer mag doen en laten wat je wilt zo lang je anderen niet schaadt en de openbare orde niet verstoord”, legt Rachid uit. De tweede rede is de volksgezondheid. Het geven van voorlichting over drugs aan bijvoorbeeld jongeren is nu heel moeilijk omdat het in principe strafbaar is.

Er wordt dus nauwelijks aandacht besteed aan het verantwoord gebruiken van soft- of harddrugs. “Campagnes gebaseerd op vooroordelen en angst werken natuurlijk niet. We moeten jongeren de waarheid vertellen”, aldus Rachid. Legalisering betekent ook toezicht op de cannabis. Het ministerie van Volksgezondheid kan toezien op de hoeveelheid werkzame bestanddelen van de wiet.

Straatdealer wordt aangepakt, grote vissen blijven

Tenslotte is de wet bedoeld om de criminaliteit aan te pakken. Drugsgeweld is Latijns-Amerika niet vreemd. “De grote vissen lopen vrij rond, wassen hun geld wit terwijl de politieinzet zich concentreert op de straathandel. Dat vind ik dus de verkeerde prioriteiten stellen”, zegt de politica.

Het aantal doden als gevolg van het roken van tabak is 40.000 per jaar in Argentinie. Het aantal slachtoffers van geweldsdelicten waar alcohol bij betrokken was iets meer dan 8.000 terwijl 320 mensen betrokken waren bij drugsgerelateerde geweldsincidenten. “We moeten de criminaliteit dus wel in het juiste perspectief plaatsen”.

Argentijnse politica Maria Rachid en president Cristina Fernandez de Kirchner. Foto Maria Rachid

De wet is in behandeling in het Argentijns Congres waar de centrum-linkse beweging van Maria Rachid en president Cristina Fernández de Kirchner op dit moment een comfortabele meerderheid heeft. Toch wordt het nog spannend. Buurland Uruguay volgde door ook een wet voor de legalisering van softdrugs in te dienen. Die wet is na zware druk van onder andere de Verenigde Staten alweer ingetrokken. De Argentijnen zetten vooralsnog door, het land heeft immers eerder bewezen zich niet veel aan te trekken van de opinies uit het buitenland.

De komende tijd schrijft Peter Scheffer vanuit Argentinië voor De Buitenlandredactie. Hij is onder andere correspondent voor Trouw blogt ook op zijn eigen blog oh oh porteño. Volg Scheffer op Twitter: @peter_scheffer.

Lees ook het interview met Peter Scheffer in de serie ‘De (Jonge) Correspondent’

Vergelijkbare berichten