|

Ramadan, wat is dat dan?

Fanoos (1 of 1)
Vandaag begint de Ramadan. Dit wordt mijn eerste ‘heilige maand’ in het Midden Oosten en ik ben erg benieuwd hoe dat is. In een Islamitisch land, waar 90% van de volwassen bevolking meedoet aan Ramadan, neem ik aan dat de invloed op mijn dagelijks leven wat groter zal zijn dan voorheen aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam.

Zo zijn er toch een paar essentiële vragen: ‘Welke kroegen zijn open?’, ‘Kan ik overdag op straat eten en drinken kopen?’ en ‘Komt er schaarste voor bepaalde voedselwaren?’. De afgelopen dagen waren de pasta en de baramili (een Egyptische zoute kaas) opeens op in alle supermarkten bij mij in de buurt en vandaag was het schap met water in de winkel om de hoek helemaal leeg. Wat niet praktisch is als het buiten 40 graden Celsius is.

Ik heb Egyptische vrienden om advies gevraagd, maar zoals gewoonlijk roepen die allemaal maar wat, en allemaal wat anders. Zo wist een vriend mij te vertellen dat alle supermarkten overdag dicht zouden zijn. Niet waar, want ik was er net in een. Een andere vriend hield bij hoog en laag vol dat het uitgaansleven gewoon door blijft gaan, alleen dan zonder alcohol. Ook niet waar, want alle clubs en de meeste bars waren gisteravond al gesloten.

De hele dag niet eten en drinken, en 29 dagen lang niet roken en geen alcohol drinken is moeilijk, dus veel moslims doen hun uiterste best de regels te omzeilen. Een heleboel Egyptische vrienden gaan er een paar dagen – sommigen zelfs weken – tussenuit. Volgens de Koran hoeven mensen die ‘op reis’ zijn zich niet aan de regels van Ramadan te houden. In diezelfde Koran staat ook dat je de dagen die je ‘op reis’ bent later in moet halen, maar dat doet natuurlijk niemand.

Roken mag ook niet, tijdens Ramadan, maar ik zag afgelopen week een van de beveiligers van ons flatgebouw met een paar sloffen sigaretten onder zijn arm voorbij komen. Voorraad voor de komende maand.

Toen ik gisteren een partij bier ging inslaan bij de lokale slijterij, wist de eigenaar te vertellen dat het toch vooral moslims zijn die op het nippertje nog even een flinke voorraad alcohol komen inslaan. En die mogen sowieso al niet drinken, laat staan tijdens de ‘heilige maand’.

Store selling Ramadan lamps

Bier kopen bleek trouwens nog een hele opgave, want dat was bijna overal uitverkocht. Meer dan 15 halve liters heb ik niet weten te scoren en dat klinkt voor een hele maand toch wat aan de matige kant. Niet dat ik me hier iedere avond helemaal lazarus zuip (tuuuuuurlijk niet!), maar als iets (tijdelijk) verboden en dus niet beschikbaar is, dan wil je het juist hebben.

Tot nu toe lijkt Ramadan op onze Kerst: huizen en winkels worden opgetuigd met versieringen en speciale lampen en alles draait om eten. Het grootste verschil is dat wij ons met Kerst twee, maximaal drie, dagen volvreten en hier doen ze het 29 dagen lang iedere avond.

Wat ik me overigens oprecht afvraag is hoe het gezond het is om meer dan acht uur aaneengesloten niks te drinken, terwijl het buiten 40 graden is. Reinigen van de ziel en dichterbij God enzo, maar ik moet de eerste dokter nog tegenkomen die uitdroging een goed idee vindt.

Ramadan (1 of 1)

In expatland zijn de meningen over Ramadan verdeeld. Zo ken ik een Engelsman die op zijn werk extra diensten heeft aangevraagd, zodat ‘de tijd hopelijk sneller gaat in deze rotmaand’, maar vertelde een Franse vriend me dat het iedere avond na zonsondergang feest is op straat, en dus hartstikke gezellig. Van veel vrouwen hoor ik dat seksuele intimidatie tijdens de Ramadan erger wordt. Want seksen mag ook niet tijdens het vasten, en daardoor lijken mijn melkwitte polsen en enkels natuurlijk ineens veel aantrekkelijker.

De meeste expats vluchten tijdens de Ramadan het Midden Oosten uit en keren terug naar hun thuisland voor enkele weken, dus het lijkt voor mij in ieder geval een vrij eenzame maand te worden. Gelukkig heb ik die 15 halve liters nog.

Ramadan karim!

De komende tijd schrijft journalist en fotografe Ester Meerman vanuit Egypte voor De Buitenlandredactie. Over de presidentsverkiezingen, haar belevenissen en werk in Caïro. Zij blogt al in het Engels op Stories from Cairo. Volg haar op Twitter: @estermeerman.

Lees ook:

Mohammed Morsi is de nieuwe president van Egypte (foto’s)
Stories from Cairo: het Tahrir-plein staat weer vol
Stories from Cairo: het is weer 11 februari 2011
Stories from Cairo: de tweede ronde van de Egyptische presidentsverkiezingen (foto’s)
Stories from Cairo: Egypte waarschuwt in ‘Postbus51-spotjes’ voor ‘spionnen’
Stories from Cairo: Tahrir is helemaal zo’n vrij plein niet
Mubarak door eigen regime ingezet als tijdelijke zondebok
Stories from Cairo: tijdelijk ontvoerd

Vergelijkbare berichten