|

De Berlijnse ‘haat’ voor buitenstaanders

In sommige Berlijnse wijken zijn vreemdelingen niet zo welkom. Het gaat niet om buitenlanders per se, maar vooral buitenstaanders. Het gaat uiteraard wel vaak om toeristen, schrijft Kim Bos in Vrij Nederland, maar ook de zogeheten hipsters en kunstenaars. Vooral die laatste zou het moeilijk hebben in Berlijn.

Doordat jonge mensen naar armere wijken in de Duitse hoofdstad trekken zorgen zij (onbedoeld) voor de opwaardering van deze delen van de stad, oftewel gentrificatie. De oorspronkelijke bewoners krijgen door de interesse in hun wijk opeens te maken met bijvoorbeeld stijgende huurprijzen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de wijk Neukölln toen daar nieuwe – onbedoeld hippe – kroegen werden geopend. Ook de uitbaters zagen liever de toegestroomde hipsters en toeristen verdwijnen, getuige onderstaand filmpje ‘Offending the Clientele’:

Offending the Clientele from Sender FN / Retsina-Film on Vimeo.

De soep wordt waarschijnlijk heter opgediend dan dat die wordt gegeten, maar lees vooral het zeer interessante artikel ‘Berlijnse vreemdelingenhaat’ op de site van Vrij Nederland.

Vergelijkbare berichten