|

Egyptische journalisten demonstreren tegen controle media door Moslimbroederschap

Demonstratie Al-Ahram journalisten in Caïro. Foto Alexander Schippers

‘Journalisten, geef jullie waardigheid niet op!’ Deze leus klonk gistermiddag voor het hoofdkantoor van de grootste Egyptische krant Al-Ahram. Activisten van de revolutionaire Kefaya beweging en journalisten van verschillende dagbladen verzamelden zich om te protesteren tegen de benoeming van Abdel Nasser Salama als hoofdredacteur van Al-Ahram.

Vorige week verving een comité aangesteld door de Shura-raad, de ‘Eerste Kamer’ van het Egyptische parlement waarin de moslimbroederschap de meerderheid heeft, vijftig hoofdredacteuren van door de staat gerunde dagbladen. Veel van de nieuw aangewezen hoofdredacteuren staan sympathiek tegenover de islamisten, menen de demonstranten.

Antirevolutionair nu hoofd staatskrant Al-Ahram

De Moslimbroederschap en hun gekozen president Morsi gaven te kennen niet tevreden te zijn over de kwaliteit van de media in handen van de staat. Tijdens de revolutie had de Moslimbroederschap felle kritiek op de door de staat gerunde media, die loyaal zouden zijn aan het regime van Mubarak.

Opmerkelijk is dan ook dat aan de leiding van de Arabische editie van Al-Ahram nu de omstreden Abdel Nasser Salama staat, bekend om zijn antirevolutionaire houding tijdens de revolutie. Tijdens botsingen tussen moslims en christenen in 2010 beschuldigde hij in een column de Koptische paus van het uitlokken van sektarisch geweld in Egypte.

Demonstratie Al Ahram journalisten in Caïro. Foto Alexander Schippers

Kort na het besluit van de Shura-raad om de hoofdredacteuren te vervangen spanden journalisten gezamenlijk een rechtszaak aan, die werd uitgesteld nadat de rechters niet kwamen opdagen. En afgelopen donderdag lieten schrijvers in verschillende Egyptische kranten uit protest de ruimte voor hun stukken onbeschreven.

‘Er is duidelijk sprake van machtsmisbruik door de Moslimbroeders’, zegt Khaled Dawoud van Al-Ahram Weekly. ‘De hoofdredacteuren zijn benoemd op basis van hun politieke voorkeur in plaats van professionaliteit en ervaring. Voor de revolutie was Al-Ahram gedwongen Mubarak en zijn regering te portretteren als de beste machthebbers op aarde. Als deze relatie tussen de staat en de media niet verandert, wat is dan het nut van de revolutie?’

Al-Ahram is een van de oudste kranten in Egypte met een Arabische en een Engelstalige editie en is grotendeels in handen van de staat. In de jaren voor en tijdens de revolutie verslechterde de reputatie van de krant door milde berichtgeving over het regime van Mubarak. Onafhankelijke dagbladen namen toe in populariteit.

‘De Moslimbroederschap probeert alles in dit land te beheersen’

Kort na de revolutie werden ook al enkele nieuwe hoofdredacteuren benoemd voor de kranten van de staat. Al was hiermee de censuur niet ten einde, het werd gezien als een eerste stap om verandering binnen de dagbladen realiseren.

De aanstelling van Abdel Nasser Salama betekent voor veel journalisten van Al-Ahram een terugval naar de situatie van voor de revolutie. Bovendien voldoet hij niet aan de tien jaar ervaring bij de krant die wordt vereist van de hoofdredacteur.

‘Het doet mij denken aan het fascisme. De vervanging van de hoofdredacteuren door de Shura-raad geeft mij een slecht voorgevoel over de plannen van de Moslimbroederschap’, zegt Ayman Abd Elaziz, journalist bij de Arabische editie van Al-Ahram. ‘Ze proberen alles in dit land te beheersen.’

Desondanks blijft Abd Elaziz voor de krant werken, ook al is die niet onafhankelijk. Zo ook Adel El-Alfy, die al ruim tien jaar voor Al-Ahram werkt: ‘Het is nog steeds de beste krant van Egypte, met een rijke geschiedenis. Het voelt hier als een grote familie.’ Abd Elaziz: ‘Maar we moeten veranderen. Uiteindelijk willen we de bevolking vertegenwoordigen zonder voor iemand propaganda te maken.’

Vergelijkbare berichten