|

Na zeven maanden in Noord-Korea vertelt Associated Press hoe het is om daar te werken

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il was net twee weken dood, toen bureauchef Jean Lee en fotograaf David Guttenfelder de deuren openden van het Associated Press-bureau in Pyongyang. Het was de allereerste Westerse nieuwsdienst voor tekst en fotografie in het land. In 2006 vestigde AP al een videodienst in de Noord-Koreaanse hoofdstad.

AP werkt nu al zeven maanden nauw samen met het Noord-Koreaanse staatspersbureau Korean Central News Agency (KCNA). Volgens Lee zijn de Noord-Koreanen erg geïnteresseerd in hoe westerse journalisten werken, al is het maar om hun Engels te oefenen. Tegenover Columbia Journalism Review onthult Lee voor het eerst hoe AP werkt in het stalinistische Noord-Korea en wat de grootste obstakels zijn voor westerse journalisten. Lee:

The issue with cellphones is a big one—it’s very difficult to get a cellphone here, and there isn’t much Internet access. Simple things like filing become an issue for journalists […] I operate under the assumption that everything I say, everything I write, everything I do is being recorded.

Lees het hele artikel ‘The AP’s North Korea bureau: Yep, they’ve had one, based in the country’s capital, for seven months‘ terug op CJR.

Vergelijkbare berichten