|

Hoe journalist Dimiter Kenarov vanwege zijn liefde voor tractoren in een Wit-Russische cel belandde

Foto YouTube

Wit-Rusland is trots op zijn tractors. Het waren de beste in de Sovjet-Unie. De Bulgaarse journalist Dimiter Kenarov reed als kind mee op stalen rossen als de MTZ-50 en sindsdien had hij zijn hart verkocht. Daarom ging Kenarov in 2011 naar het land van de tractoren om een bezoekje te brengen aan de grootste fabrikant in het land, de Minsk Tractor Works. Vanwege deze vreemde interesse, én het feit dat hij zijn paspoort kwijt was, werd hij pardoes gearresteerd door de KGB. En voor drie jaar de toegang tot het land ontzegd.

In bijna negenduizend woorden beschrijft Kenarov uitgebreid de geschiedenis van Wit-Russische tractors en hoe moeilijk het werk van een simpele journalist van de Virginia Quarterly Review gemaakt kan worden in het voormalige Sovjetland. Een fragment:

Getting to the Minsk Tractor Works was easy. It was like finding our way to the Empire State Building in New York City or St. Peter’s in Rome. All roads in Minsk lead to MTW. If you can’t read the Cyrillic street signs, ask any stranger for directions, or just say the magic word “tractor,” and the furrowed brows will ease in recognition. Yes, yes, of course, take the Auto Factory metro line and get off on Tractor Factory station. It’s that simple […] We didn’t pass the factory threshold. A pair of PR flaks came out to meet us—MTW had extended me a preliminary invitation over the phone—but within a couple of minutes I began to realize that Jason and I were not exactly welcome. “We’ll need to talk to the security services first,” said Ruslan Alexandrovich, an Arian type in his early thirties, eyeing us suspiciously. I guess that two foreigners with bushy beards, notepads, and cameras did not inspire trust in the neo-Soviet imagination, where the only bearded men were Chechen terrorists, dissidents, and parodists of Marx and Engels. “We’ll look into your request,” he added. “Call us back tomorrow.”

Lees hier het hele verhaal van Kenarov in Virginia Quarterly Review terug.

Vergelijkbare berichten