|

De partijdige wiskunde van de Republikeinen

Het was de afgelopen maanden in de Verenigde Staten niet alleen een gevecht tussen Barack Obama en Mitt Romney, maar ook tussen diegenen die geloven in peilingen en een groep die meent dat bijna alle opiniepeilers de cijfers in het voordeel van Obama manipuleerden. Een goed voorbeeld hiervan was de website Unskewed Polls, waar er bij elke peiling van uit werd gegaan dat Romney eigenlijk zes/zeven/acht procentpunten voorstond.

Veel Republikeinen, en een aanzienlijk deel van hun achterban, waren er van overtuigd dat de peilingen waarin president Obama voorstond, simpelweg niet waar konden zijn. Hoe kon dat ook, nadat Fox News de afgelopen vier jaar ‘rustig’ had uitgelegd hoe socialistisch en on-Amerikaans Obama wel niet was?

Nergens kwam beter in beeld hoe losgezongen van de realiteit de Republikeinen waren dan bij Fox News. Toen de zender besloot Ohio, de belangrijkste swing state, aan Obama toe te kennen was niet iedereen het hier mee eens. Karl Rove, de Svengali van president George W. Bush, was er van overtuigd dat alleen hij de exitpolls goed las, en dat Romney de staat alsnog ging winnen.

Deze op dat moment opzienbarende mening verleidde Fox-presentatrice Megyn Kelly tot de volgende uitspraak: “Is this just math that you do as a Republican to make yourself feel better or is this real?”

En het was niet alleen de achterban. Ook het campagneteam van Romney had geen seconde overwogen dat hun kandidaat de verkiezingen wellicht niet zou winnen. Totale ontgoocheling, zoals CBS beschrijft.

Vergelijkbare berichten