Buitenlandse journalisten in Israël hebben het niet makkelijk

‘Ik háát buitenlandse journalisten. Vroeger gooide ik brandbommen op ze.’
Het is lastig om correspondent te zijn in het buitenland. Kan je wel aarden in een ‘vreemd’ land? En ben je wel welkom? NRC-correspondent Leonie van Nierop schrijft vandaag in nrc.next hoe moeilijk het is om in Israël te werken. Journalisten zijn niet erg populair in het land waar de hele wereld een vergrootglas op houdt en zelfs taal gepolitiseerd is. Wat fragmenten:

De bekentenis dat ik een journalist ben, die met name over politiek en conflict schrijft, valt nagenoeg nooit goed. Ik herinner me een dakbedekker, die vorige winter bij mij thuis een lekkage moest verhelpen. „Ik háát buitenlandse journalisten”, zei hij tegen mij, terwijl ik een artikel probeerde te tikken. „Toen ik in de ultranationalistische jeugdbeweging zat, heb ik brandbommen op ze gegooid.”

Hoewel mijn huid na anderhalf jaar in Israël een stuk dikker is geworden, mijd ik de woorden ‘journalist’ en ‘Gaza’ tegenwoordig liever in de dagelijkse omgang met Israëliërs. Ik merkte onlangs dat ik onbewust een techniek heb ontwikkeld waarbij ik mijn alledaagse gesprekspartners aftast en inschat hoe eerlijk ik kan zijn, zonder in conflict te hoeven geraken – en zonder te liegen.

Lees het artikel vandaag in de papieren of digitale editie van nrc.next.

Vergelijkbare berichten