|

Zo vieren Nederlandse correspondenten de feestdagen (2)

Je bent correspondent, je zit ver weg en dan is het opeens eind december. Blijf je in ‘verweggistan’ zitten of kom je terug naar Nederland? Hoe brengen correspondenten de feestdagen door? De Buitenlandredactie sprak een aantal van hen over hun ‘kerstplannen’.

Katy Sherriff (BNR, VPRO) komt dit jaar onder een bezoek aan haar schoonouders uit. De kersverse correspondent blijft met de feestdagen in São Paulo.

“Mijn vriend komt hier op kerstavond aan, we hebben elkaar drie maanden niet gezien. Ik heb niets gepland voor kerst. Even met z’n tweeën zijn, dat is ook wel prettig. Ik heb mijn werkzaamheden tussen de feestdagen op een laag pitje gezet, alleen nog een radio-documentaire voor Deutsche Welle, maar die staat gelukkig al in de steigers. Gelukkig kan ik dat als freelancer.

Hoe ziet kerst eruit in Brazilië?

“Kerst is hier een familiegebeuren, net zoals in Nederland. Wat scheelt is dat er hier in Brazilië geen tweede kerstdag wordt gevierd. Dus je moet niet de ene dag naar de ene ouders en de volgende naar de andere. Het avondmaal op kerstavond is het belangrijkste feest. Eerste kerstdag is het bijkomen en uitbuiken. Dan wordt er ook vaak nog gegeten met vrienden of familie.

“In Brazilië zijn ze dol op kerstlichtjes en dan het liefst gekleurd en flikkerend. Overal staan kerstbomen. De Avenida Paulista, de belangrijkste straat in Sao Paolo, is helemaal versierd en er staat een heel groot podium met kerstmannen en sneeuwpoppen. Dat schouwspel veroorzaakt kijkfiles. Mensen pakken speciaal de auto om daar heen te gaan, terwijl je het beter ziet als je er gewoon loopt. Kerst is hier heel surrealistisch omdat het gewoon hartstikke warm is.”

Chantal Groothengel (Parool en Telegraaf) blijft ook zitten waar ze zit, in Los Angeles, net als vorig jaar. Er is genoeg te doen, al zou ze liever bij familie zitten.

“Ik weet nog niet wat ik ga doen met kerst. Mijn goede vrienden zijn de stad uit, dus dat is balen. Een paar mensen gaan kamperen, ik denk dat ik dat toch iets te koud vind. Dan is er nog een groot diner met een aantal mensen, anders ga ik bij mensen thuis zitten. Het maakt niet uit. Het is geen familiekerst dit jaar. Al is dat wel een beetje vreemd. Ik mis Nederland nu wel ja, ik zou kerst liever met mijn familie vieren.

Hoe verschilt kerst in LA met Nederland?

“Het shoppen! In Nederland zijn de supermarkten wel heel druk maar hier… Ik hoefde zelf geen kerstinkopen te doen, maar ik hoor van iedereen dat je niet meer normaal naar de winkel kan gaan en dat er overal files staan omdat mensen hun laatste kerstinkopen doen.

En de versieringen! Dat wordt hier heel serieus genomen. Vorige week deed ik een boottocht over de Napels Canals, een buurt die een beetje lijkt op Venetië, daar staan hele dure huizen en die waren allemaal helemaal versierd met lichtjes. Zelfs de palmbomen, met rood witte lichtjes, lijken op candy canes. Leuk om te zien maar wel heel overdreven.”

En Oud en Nieuw?

“Oud en Nieuw is hier een beetje vreemd, hier begin je al om een uur of acht in de kroeg en dan gaat om twee uur alles dicht. In Nederland ga je pas na twaalven de kroeg in. Hier wordt ook bijna niks met vuurwerk gedaan. Dat is meer voor 4th of July.”

Vergelijkbare berichten