|

Wat gebeurde er afgelopen week in politiek Amerika? Deel 6

Amerika-volger Richard Funnekotter zet wekelijks de belangrijkste, leukste en opmerkelijkste politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten op een rij.

“This is why people hate Washington”
Afgelopen week werd dan eindelijk een overeenkomst over de fiscal cliff gesloten, maar het meest opmerkelijke was toch wel de ophef rondom de hulpverlening voor slachtoffers van orkaan Sandy. Het probleem was niet eens een gebrek aan steun voor de hulpgelden, uiteindelijk stemde ruim twee derde van het Huis van Afgevaardigden voor. Het probleem was dat John Boehner in eerste instantie weigerde een stemming te houden. Republikein Peter King noemde het een ‘mes in de rug van New Yorkers’ en gaf Boehner de schuld van het debacle. Maar niets haalde het bij de reactie van de Republikeinse gouverneur van New Jersey Chris Christie, die ruim dertig minuten de tijd nam om zijn eigen partij te fileren.


De fiscal cliff, ad infinitum
Voor de mensen die maar geen genoeg kunnen krijgen van de fiscal cliff is er goed nieuws! Ondanks de ´Satanische beweegredenen´ van de Democraten is de deal die deze week werd gesloten slechts goed voor een paar maanden. De belastingverhogingen die deel uitmaakten van de cliff mogen dan voor de meeste Amerikanen zijn teruggedraaid, de bezuinigingen die ook gepland stonden zijn slechts twee maanden uitgesteld. En hoe denken de Republikeinen, die het meest happig zijn om fors te bezuinigen, hun zin te krijgen? Nou, door te dreigen het schuldenplafond niet te verhogen. Ondanks het feit dat de Democraten zeggen hier niet over te zullen onderhandelen. En ondanks het feit dat Boehner zelf in 2011 ´financiële rampspoed´ voorspelde als het schuldenplafond niet zou worden verhoogd. The more things change, the more they stay the same…

“Go fuck yourself!”
Bij Politico een zeer interessante reconstructie over hoe de onderhandelingen over de fiscal cliff de afgelopen weken verliepen. Zoals wel vaker bij dit soort stukken komt de meeste informatie van anonieme bronnen. En het verhaal dat geschetst wordt is ‘not pretty’. Gebroken beloftes, John Boehner die Democraat Harry Reid bovenstaande dikgedrukte verwensing toebijt in het Witte Huis. Het nadeel van dit soort stukken gebaseerd op anonieme bronnen, voor de politici dan, is dat mensen zich niet geremd voelen om gevoelige informatie te delen. Waardoor het stuk ook de volgende passage bevat.

In a phone call Dec. 21, Boehner told Obama that his game plan all along was to pass the bill setting the $1 million threshold, send it to the Senate to drop it down to $500,000 or so, and ship it back to the House for approval.

Leg dat maar eens uit aan je caucus en je achterban.

‘Trollen’ in het Congres doe je zo
Deze week werden de nieuwe leden van het 113e Congres geïnstalleerd. En iedereen die wel eens lid is geweest van een prestigieus instituut (of een studentenvereniging) weet dat daar soms geintjes bij horen. Vandaar dat de Democraten zo vriendelijk waren de nieuwe Republikeinen in het Congres hun lidmaatschapskaart van de Tea Party toe te sturen, inclusief een verloopdatum in 2014.

Deze vriendelijke geste was overigens een reactie op een eerder, vergelijkbaar gebaar van de Republikeinen aan hun nieuwe collega’s aan Democratische zijde.

“Need any help on your pecs, man, give me a call.”
Als vicepresident is Joe Biden ook de president van de Senaat. Het is grotendeels een ceremoniële functie, maar als nieuwe senatoren worden geïnstalleerd is de vicepresident erbij. Biden verandert af en toe in de versie van de vicepresident waar The Onion al jaren over schrijft. En de installatie van de nieuwe senatoren leek Biden kennelijk het uitgelezen moment om deze ontwikkeling door te trekken. Flirten met de moeder van een senator. Een senator zeggen de benen te spreiden omdat ze gefouilleerd zal worden. Advies over het kweken van sterke buikspieren. Joe Biden in optima forma. Deze petitie op de website van het Witte Huis waarin gevraagd wordt om een tv-show met Biden in de hoofdrol lijkt niet eens zo’n gek idee…

Volg DBR ook op Twitter en Facebook.

Vergelijkbare berichten