|

Het Republikeinse achterbanprobleem voor ‘immigration reform’

De Republikeinse partij lijkt in te zien dat ze wel mee moet werken aan de hervorming van het immigratiebeleid, al was het alleen maar omdat steeds minder hispanics op de partij stemmen. George W. Bush wist in 2004 nog zo’n veertig procent van de stemmende latino’s voor zich te winnen, maar dat percentage is sindsdien alleen maar gedaald. Mitt Romney haalde afgelopen jaar slechts 27 procent van de hispanics binnen. Of zoals senator Lindsey Graham in november zei: “We’re not generating enough angry white people to stay in business for the long term.”

Maar probeer je achterban, een achterban die jarenlang is opgejut tegen buitenlanders, maar eens te overtuigen van deze politieke realiteit. Dat dat een stuk lastiger is, daar kwam senator John McCain afgelopen week achter tijdens een zogenoemde ’town hall meeting’ in zijn staat Arizona.
http://youtu.be/C6lxor1Lrkw

Het commentaar van de mensen in die video kan kort worden samengevat als: ‘bouw een groter hek langs de grens’ en ‘de enige manier om onszelf te beschermen tegen illegalen is met meer wapens’. Natuurlijk, dit is slechts een enkele bijeenkomst in Arizona, maar een peiling van Public Policy Polling bevestigt dat de Republikeinse achterban weinig ziet in een hervorming van het immigratiebeleid die illegalen de kans geeft uiteindelijk Amerikaans staatsburger te worden.

De plannen van de Democraten en de Republikeinen verschillen niet zo gek veel van elkaar, maar Republikeinen zoals Marco Rubio houden de afgelopen weken vol dat er wel degelijk grote verschillen zitten tussen hoe zij het immigratiebeleid willen hervormen en hoe het Witte Huis het wil doen.

En daar is een hele simpele reden voor: de Republikeinse achterban is al niet enthousiast over immigranten, maar als Obama’s naam aan een voorstel wordt gehangen willen ze er al helemaal niets van hebben. De Washington Post peilde eerder deze maand hoeveel steun er is om illegalen uiteindelijk de kans te geven om staatsburger te worden. Zodra Obama’s naam aan dat voorstel werd gehangen daalde de steun onder Republikeinen met ruim twintig procentpunten.

De Republikeinen moeten dus wel doen alsof hun plan radicaal anders is dan wat het Witte Huis voor ogen heeft. De achterban kijkt namelijk neer op elke associatie met de president. Dat komt ervan als je je tegenstander vier jaar lang uitmaakt voor een socialist/communist/Keniaan/etc die het land te gronde wil richten. Dan wordt geloofwaardig samenwerken lastig.

Vergelijkbare berichten