|

De Oorlog Lonkt

Jeroen Zwaan en Youri Straver maakten voor CampusDoc de documentaire ‘De Oorlog Lonkt’, over het controversiële werk van oorlogsfotograaf Tom Daams. De twee studenten journalistiek uit Utrecht volgden Daams al voordat hij in september 2012 aan tafel zat bij Pauw en Witteman.

De documentairemakers baalden in eerste instantie van de aandacht voor Daams, vertelt Zwaan. “Ons unieke verhaal was weg”. Maar het bleek ook een zegen voor de documentaire. Zwaan:

“Nu zijn we blij dat iedereen zijn verhaal al kent, want nu kunnen wij er diep op ingaan. Het is fascinerend dat iemand zijn leven achterlaat en naar de oorlog gaat. Wat zit daar achter? Wat voor iemand is Tom Daams? Dat willen we laten zien.”

Volgens Amnesty International is Syrië het dodelijkste land voor journalisten. Daams vertrok vorig jaar naar Syrië zonder contacten, verzekering en kogelwerend vest.

Niet erg verstandig vond Jan Eikelboom. “Het is gewoon een oorlogsgebied daar, Aleppo is echt levensgevaarlijk.” De rondreizende journalist van Nieuwsuur gebood eerder in een interview met DBR media om de foto’s van Daams niet te gebruiken, omdat zij er dan verantwoordelijk voor zijn dat Daams weer teruggaat naar het oorlogsgebied. Met alle gevolgen van dien.

De documentaire ‘De Oorlog Lonkt’ is zondag 2 juni te zien tijdens het CampusDoc Filmfestival in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.

Vergelijkbare berichten