Seksuele intimidatie in Egypte
|

Seksuele intimidatie in Egypte: de feiten op een rijtje

Seksuele intimidatie is een ‘hot’ item in Egypte. Ik schreef al eerder over de problemen met seksueel geweld: ik sprak met een slachtoffer van een massaverkrachting op Tahrir en beschreef hoe Egyptische vrouwen over het algemeen hun mannetje staan tegenover degenen die hen lastig vallen.

Voor een nieuw artikel dat ik aan het schrijven ben had ik een betrouwbare bron naar harde cijfers over seksuele intimidatie in Egypte nodig. Ik stuitte op een onderzoek van de Verenigde Naties, uit 2013.

Treurig
Niet geheel onverwacht is het een opeenstapeling van uitermate treurige statistieken, te beginnen met het feit dat 99,3% van de vrouwelijke respondenten aangeeft ooit te maken gehad te hebben met seksuele intimidatie. Van de slachtoffers meldt 49,2% er dagelijks last van te hebben, 19,2% wekelijks, 7,3% maandelijks en bij slechts 3,4% was het eenmalig.

Seksuele intimidatie in Egypte
Seksuele intimidatie in Egypte

Ruim 60% van de slachtoffers werd lastig gevallen op het strand, 81,8% in het openbaar vervoer, 89,3% op straat en 39,2% via hun mobiele telefoon. In 59,5% van de gevallen werd de vrouw ongewild betast, naar 87,9% werd gefloten of kreeg anderszins ongewenst verbaal commentaar. 29,3% van de vrouwen geeft aan ooit een potloodventer tegen te zijn gekomen, of iemand die dreigde zijn geslachtsdeel te voorschijn te halen.

Make-up
Van de ondervraagde vrouwen stelt 63% dat het niet hun schuld is dat ze lastiggevallen worden. Ruim 75% van de respondentes droeg ten tijde van de intimidatie ‘conservatieve’ kleren (loszittende kleren die de vrouwelijke contouren verhullen en het lichaam helemaal of grotendeels bedekken) en geen make-up, 18,7% ‘conservatieve’ kleren en make-up en slechts 2% bestempelde zichzelf als uitdagend gekleed (met make-up, uitdagend gekleed zonder make-up komt blijkbaar niet voor).

Mannen geven in het onderzoek juist aan te denken dat vooral ‘aantrekkelijke’ vrouwen zonder hoofddoek veel last hebben van seksueel geweld (49,1%), terwijl volgens hen slechts 2% van de vrouwen die een niqaab (een hoofddoek die behalve de ogen het hele gezicht bedekt) lastig gevallen wordt.

Lichaamsdelen die het meest worden becommentarieerd danwel betast zijn borsten (54,5%) en billen/heupen (13,5%). Van de ondervraagde mannen denkt 72,6% dat de reden voor het lastig vallen van vrouwen ‘ongepaste’ kleding is, 47,2% zegt dat het aan haar uiterlijk en make-up ligt en 30,1 procent meent dat vrouwen er blij van worden (!) als ze in aanraking komen met seksuele intimidatie en 12,4% voert verveling aan als voornaamste oorzaak.

Seksuele intimidatie in Egypte
Seksuele intimidatie in Egypte

Bang
Van alle vrouwen die ooit lastig gevallen zijn is 43% bang om opnieuw de straat op te gaan. 82,6% van de vrouwen voelt zich niet veilig op straat en daarom draagt 7,6% ‘zelfverdedingsmiddelen’ bij zich.

Van degenen die zich verweren slaat 42% degene die hen lastig valt, 53% prikt hun belager met een speld die gebruikt wordt om hun hoofddoek op zijn plaats te houden en 44 procent (!) gebruikt een stroomstootwapen (die overigens illegaal zijn in Egypte, maar op veel plaatsen open en bloot op straat verkocht worden).

In 40% van de gevallen deden omstanders volgens vrouwelijke respondenten niks, 11% zegt dat voorbijgangers net deden alsof ze het niet zagen, 33,6% denkt dat het echt niemand opviel dat er iets aan de hand was en in 12% van de gevallen schreeuwde een omstander tegen de belager (in 4,5% van de gevallen schreeuwde een vrouw, 7,5% van de tijd een man).

Politie
Op de vraag of het zin heeft om de politie erbij te betrekken antwoordde ruim 93% van de vrouwen ‘nee’. 8,7% geeft hierbij aan bang te zijn ook door politieagenten lastig gevallen te worden. In ruim 5 procent van de gevallen waar de politie bij betrokken werd was dit ook zo. 23,3% van de ondervraagde vrouwen denkt dat er geen straf staat op seksuele intimidatie (dat staat er wel, maar omdat er maar in zo weinig gevallen aangifte wordt gedaan weet bijna niemand dat.). 34,6% doet geen aangifte omdat ze bang is voor haar reputatie, en 10,2% vreest dat haar ouders haar niet zullen geloven.

Lees hier het hele VN-rapport.

Vergelijkbare berichten