Zonnepanelen aan straatlantaarns in Zuid-Afrika. Foto Ilse van Loon
|

Met duurzaamheid in Afrika moet wel geld verdiend worden

De aftrap van Philips’ Capetown to Cairo show, een tour door zeventien Afrikaanse landen, vond op 14 mei plaats in Kaapstad. Hier demonstreerde het Nederlandse bedrijf zijn geïnnoveerde producten en doneerde die vervolgens aan lokale organisaties of verenigingen. Met dat laatste wordt uiteraard een reputatieboost en vooral veel omzet verwacht.

Een stad waar overdag de lantaarnpalen aan staan
Kaapstad, vier uur ’s middags. Nick Kelso, communicatiemanager bij Philips Afrika, doet zijn verkooppraatje. De zon staat hoog aan de hemel. Binnen een paar uur zal het plaatselijke voetbalveldje verlicht worden door een uitrusting zonnepanelen die bij elkaar zo’n vijftienduizend euro kosten. “De lokale bevolking kan deze zonnepanelen niet betalen,” geeft Kelso toe. “Maar onze doelgroep bestaat uit overheden, ontwikkelingsorganisaties en ondernemingen met CSR-programma’s. Kortom: Zij die kunnen en willen investeren in een duurzame toekomst.”

Terwijl Kelso vertelt over het elektriciteitstekort waar Zuid-Afrika mee kampt, valt het mij op dat de straatverlichting ’s middags aan staat. “Ze laten de lantaarnpalen overdag aan staan, omdat ze niet gestolen worden zolang er stroom op staat,” legt hij uit. Verbaasd kijk ik hem aan. “Is het niet enigszins vreemd dat hier wel genoeg stroom voor is? En als lantaarnpalen al gestolen worden, hoe veel interessanter zijn deze dure zonnepanelen dan?”

Liever zonnestralen dan steenkool
Een geplaatste zonne-installatie is binnen twee jaar verouderd, maar gaat ongeveer tien jaar mee. De batterijen houden het ongeveer vier jaar vol. De prijs van batterijen is echter onbekend en ook de installatiekosten van de panelen blijven buiten beschouwing. Maar de Philips-communicatiemanager beweert dat de nieuwe techniek goedkoper is “dan werken met elektriciteit.”

In Zuid-Afrika wordt het overgrote deel van de energie opgewekt door verbranding van (steen)kool. Dit is natuur vervuilend én gevaarlijk voor de gezondheid van lokale werknemers. Verschillende activisten, ondernemers en onderzoekers geven aan dat zonne-energie een duurzamer alternatief is om energie op te wekken.

Innovatie in Afrika draait om de centen
Vanwege het Zuid-Afrikaanse klimaat is het land zeer geschikt om zonne-energie op te wekken. Ik vind het goed bedacht van Philips om hier op in te spelen en hier in te investeren. Toch zit het me niet lekker dat de armoede van anderen wordt gebruikt door een commerciële organisatie om er zelf winst mee te maken.

Want, en dat geeft Kelso eerlijk toe: “Uiteindelijk draait het ons om de centen.”

Deze productie werd gemaakt in het kader van het journalistieke trainingsprogramma van Lokaalmondiaal: Beyond (Y)our World en verscheen eerder al op Afrika Nieuws.

Vergelijkbare berichten