|

Waterverspilling

Ik heb het al een paar maanden niet meer zien regenen in Johannesburg. Zuid-Afrika behoort tot de droogste landen ter wereld. En het regent er vooral in de warme zomer. Nu is het winter.

De winters in Johannesburg zijn bepaald niet zoals de meeste mensen die zich voorstellen als zij aan ‘Afrika’ denken. Het is weliswaar zonnig, maar het wordt vroeg donker, en daarna is het ijzig koud. De lucht is zo droog dat ik af en toe spontaan een bloedneus krijg. De wind is guur, niet in de laatste plaats doordat Johannesburg op een hoogte van 1.700 meter ligt.

Schoon water
De hemel boven Johannesburg is van april tot oktober dus vrijwel altijd strakblauw. In de rest van het jaar regent het voldoende, maar in deze periode niet. Dus zou het verstandig zijn als de stad zuinig en verantwoord omging met haar water.

Helaas is dat niet het geval.

Dat wil zeggen: het water is schoon. Het water uit de kraan is in heel Zuid-Afrika gewoon te drinken. Zuid-Afrikanen pochen er graag mee dat hun kraanwater zelfs tot het schoonste ter wereld behoort.

Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar is van grote waarde. Hierdoor heeft praktisch de hele bevolking toegang tot schoon drinkwater. Kom daar maar eens om bij veel andere landen op het Afrikaanse continent. Schoon drinkwater betekent bovendien een veel kleinere kans op allerlei ziekte-epidemieën, zoals cholera. Een prestatie van formaat dus.

206 miljard liter water verspild
Maar met dat kraakheldere water wordt slordig opgesprongen. Elk jaar worden er 192.392 volle Olympische zwembaden aan schoon drinkwater verspilt in Gauteng alleen, de provincie waarin Johannesburg ligt.

Ik las dat in de krant The Star. In de stad Johannesburg ging het afgelopen financiële jaar al 206 miljard liter water verloren. Dat is meer dan 16.000 liter per inwoner – ruim de helft van de hoeveelheid water die een mens per jaar volgens de VN nodig heeft om fatsoenlijk te kunnen leven. Dat is nogal een verlies in zo’n droge omgeving.

De oorzaken: achterstallig onderhoud van de waterleidingen, slecht opgeleide werknemers, extreem lage tarieven waardoor zuinigheid niet wordt gestimuleerd. Om er maar een paar te noemen.

Ik zie het resultaat ervan in de straten. Ik kan verschillende plekken in Johannesburg aanwijzen die praktisch altijd blank staan, hoe lang het ook droog geweest is. Daar moet dus ergens een lek zitten, dat nooit wordt gedicht.

‘Vul de waterkoker niet volledig’
Wel is het schattig overigens dat bij het artikel over de waterverspilling in The Star als één van de tips om water te besparen wordt genoemd: ‘vul je waterkoker slechts voor de helft als je slechts water voor een paar kopjes thee nodig hebt.’

Er zullen toch wat meer rigoureuze maatregelen moeten worden getroffen, lijkt me, in een land dat onder druk van klimaatverandering de komende decennia alleen nog maar droger zal worden.

Vergelijkbare berichten