Praag. Foto Wikimedia Commons.
|

Help, de Tsjechen sterven uit!

Een paar dagen geleden had ik het gevoel dat ik in een aflevering van Sex & the City zat. Op een snikhete zomeravond ontmoette ik vier jonge, Tsjechische vrouwen in een park in Praag. We zaten op een dekentje, hadden uitzicht over het prachtige centrum van Praag en de meiden dronken rode wijn uit papieren bekertjes. Al snel ging het gesprek, hoe kan het ook anders met vier vrouwen, over mannen en relaties.

Twee vrouwen in het gezelschap hadden al een tijd een vaste relatie, maar riepen om het hardst dat ze zich nog niet wilden settelen. De één hief demonstratief haar bekertje en zei: “Ik ben 26, maar voor mijn dertigste wil ik niet aan trouwen en kinderen beginnen.” De rest knikte instemmend. De ander voegde daaraan toe dat ze sowieso niet wist of ze wel kinderen wilde, misschien eentje.

Drie miljoen minder Tsjechen
Ik ontdekte een dag later dat deze vrouwen er misschien wel mede verantwoordelijk voor zullen zijn dat de Tsjechen langzaam maar zeker zullen uitsterven. Dat was de verontrustende boodschap van het Bureau voor de Statistiek in Tsjechië, Český statistický úřad, dat deze week een bericht publiceerde over de verwachte groei (of eerder afname) van de Tsjechische bevolking.

Op dit moment telt Tsjechië ruim 10,5 miljoen inwoners. De verwachting is dat dit er in het jaar 2101 zeker drie miljoen minder zullen zijn. Bovendien zal de populatie behoorlijk vergrijzen zal in 2101 het aantal kinderen/jongeren tot 15 jaar slechts 12 procent van de bevolking uitmaken.

Volgens het Tsjechische CBS, wordt de krimp van de bevolking onder andere veroorzaakt door de stijgende levensverwachting van ouderen. Aan het begin van de volgende eeuw zullen vrouwen gemiddeld 91 jaar oud worden (ten opzichte van 81 jaar nu) en mannen 87 jaar (dat is nu ongeveer 75).

Minder kinderen
Daarnaast zullen vrouwen steeds later aan kinderen beginnen (de gemiddelde leeftijd voor het krijgen van het eerste kind zal stijgen naar 31 jaar) en zal het aantal kinderen per vrouw/gezin ook nog eens afnemen. De verwachte toename van migranten kan niet voorkomen dat de bevolking zal krimpen, aldus het CBS.

De krimp van de Tsjechische bevolking ligt trouwens boven het gemiddelde in Europa. Het Nederlandse CBS voorspelt dat de Euopese bevolking tot 2060 met veertien procent zal krimpen. Tegen die zijn zullen er ruim twintig procent minder Tsjechen zijn.

En het lijkt er niet op dat de meiden die ik in het park ontmoette van plan zijn om daar verandering in te brengen.

Vergelijkbare berichten