|

Waar zijn de birthers?

Een van de meest absurde aspecten van de verkiezingen in 2008 was toch wel de ophef rond Barack Obama’s geboortecertificaat en de daaruit ontsprongen ‘birther’-beweging: de mensen die er van overtuigd waren dat hij geen Amerikaans staatsburger is, en daarom geen president kan zijn.

Senator Ted Cruz, een van de populairste nieuwe zeer conservatieve politici op het Amerikaanse toneel, werd afgelopen week verrast door zijn afkomst. Cruz is geboren in Canada, maar opgegroeid in de Verenigde Staten. Aangezien zijn moeder een Amerikaanse is (net als in Obama’s geval), is Cruz altijd een Amerikaan geweest. Tot Cruz’ verrassing betekent geboren worden in Canada echter dat je automatisch het Canadese burgerschap krijgt, of je dat nou leuk vindt of niet.

Om complottheorieën over zijn afkomst voor te zijn gaf Cruz deze week zijn geboortecertificaat vrij.

En hij maakte ook meteen duidelijk dat hij zo snel mogelijk van zijn Canadese burgerschap afwil.

Now the Dallas Morning News says that I may technically have dual citizenship. Assuming that is true, then sure, I will renounce any Canadian citizenship. Nothing against Canada, but I’m an American by birth and as a U.S. Senator, I believe I should be only an American.

Van dat Canadese staatsburgerschap af komen is, helaas voor Cruz, nog niet zo makkelijk. Cruz moet namelijk eerst een formulier van vier pagina’s invullen, doorgelicht worden door de Canadese inlichtingendiensten en dan nog maanden wachten op goedkeuring van een rechter. Hij zal wel tot een select gezelschap behoren: vorig jaar deden slechts 192 mensen afstand van hun Canadese paspoort.

Het lijkt er echter niet op dat de fans van Cruz hem niet in de steek zullen laten vanwege zijn dubbele nationaliteit.

Vergelijkbare berichten