James Foley in Aleppo juli 2012. Foto Nicole Tung / Free James Foley
|

James Foley driehonderd dagen vermist in Syrië

De Amerikaanse freelancer James Foley wordt vandaag precies driehonderd dagen vermist in Syrië. Een grimmig jubileum. De journalist die voor GlobalPost werkte, verdween op 22 november in de buurt van Taftanaz. Volgens getuigen werd Foley meegenomen door een pro-Assad militie. De Amerikaanse autoriteiten denken dat hij overgedragen is aan het regime en nog altijd in leven is.

Op de website Free James Foley roept zijn familie op tot zijn vrijlating. Nog zonder enig zichtbaar resultaat; Damascus ontkent hem in hechtenis te hebben.

Wie is James Foley? Freelance fotografe Nicole Tung sprak met het Committee to Protect Journalists over haar vriendschap en professionele relatie.

Ook de Amerikaanse Clare Morgana Gillis vertelde in mei op Syria Deeply hoe joviaal Foley was toen zij samen in Tripoli een cel deelden na opgepakt te worden door de Libische veiligheidsdienst.

We shared a cell for two and a half weeks, and every day he came up with lists for us to talk through. Top 10 movies. Favorite books. The fall of the Roman Empire and the rebirth of Western civilization. Which famous person would you most like to meet? What’s your life story? How does war change you? How can we be better people when we get out of here? When I was in tears after a six-hour interrogation that ended at sunrise, he observed matter-of-factly, “It’s their job to break you. They did it to you today, and they’ll do it to me tomorrow. Get some sleep.”

Foley is een van de vele journalisten die ontvoerd zijn en vermist worden in Syrië, een land dat steeds gevaarlijker wordt. Het risico om ontvoerd te worden lijkt zelfs hoger dan door een sluipschutter gedood te worden, denkt Emma Beals. Voor VICE schreef zij een indrukwekkend stuk over haar ervaringen in Syrië. Beals:

Every day in Aleppo I received word of another colleague, friend, or activist being abducted, and eventually a crippling sense of panic set in. The idea that I could be taken at any minute became the foundation for a terrifying mental prison. During my last night in town, I sat chain smoking, scared into silence—the power of this weapon against those living in its sights.

Vandaag is James Foley driehonderd dagen vermist. Laten we hopen dat het met hem – en anderen in zijn situatie – goed gaat. Dat Foley, zoals Clare Gillis hoopt, lachend sigaretten rookt met zijn ontvoerders. En dat hij snel weer thuis is bij zijn familie.

Lees morgen meer over James Foley en ontvoeringen in Syrië in Tone.

James Foley in Syrië,  2012. Foto Manu Brabo / Free James Foley
James Foley in Syrië, 2012. Foto Manu Brabo / Free James Foley

Vergelijkbare berichten