Silvio Berlusconi in 2009. Foto European People's Party / Wikimedia Commons
|

Silvio Berlusconi keert 20 jaar terug in de tijd

Wat zou Silvio Berlusconi graag in een tijdmachine willen stappen om terug te keren naar 26 januari 1994. De succesvolle zakenman is 57 jaar oud, vrienden houden van hem, vijanden hebben ontzag voor hem. Met de miljoenen die hij in de vastgoedwereld verdiende heeft hij net het mediabedrijf Mediaset opgericht waarmee hij vertier in de Italiaanse huiskamers brengt. Bijkomend voordeel is dat hij nu een privé-kanaal heeft waar hij met een knip met de vingers de dan 57 miljoen Italianen kan bereiken.

Niets staat een politieke intrede in de weg. Die beslissing kondigt Berlusconi in een videoboodschap van 9 minuten aan op de Italiaanse televisie. ‘Ho deciso di scendere in campo,’ luiden de gevleugelde woorden van de strijdlustige zakenman: ik heb besloten het veld te betreden. Na een intensieve media-campagne wint zijn partij Forza Italia op overtuigende wijze de parlementsverkiezingen. Niet slecht voor een debutant.

De video van Berlusconi (1994) in twee minuten:
http://youtu.be/OHP7sz2l0xQ

Bijna twintig jaar later lijkt tij te zijn gekeerd. Niet altijd kan het leven je blijven toelachen. Zijn vrienden hebben soms een beetje medelijden met hem, zijn vijanden haten hem en zijn vrouw is naar dat kamp van haters overgelopen. En hoewel hij er alles aan doet om een ander beeld over te brengen, schijnen ook zijn bedprestaties tot een vriespunt te zijn gedaald. Maar het ergste is nog wel dat gerommel met de fiscus met het bedrijf dat hem zoveel welvaart bracht, hem nu de kop gaat kosten.

Het allerhoogste rechtsorgaan heeft Berlusconi, die vier maal premier van het land was, tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ook mag hij een nog nader bepaalde tijd geen publieke functie uitoefenen. Daarnaast blijven bij de advocaten van Berlusconi maar schadeclaims binnenkomen. Het spel Levensweg lijkt voor Berlusconi zijn einde te naderen.

Wat zou Berlusconi graag terug willen naar die mooie 26 januari in 1994. Dus dat doet hij dan maar ook. Is er immers ooit iets in zijn leven geweest dat hij wilde en nooit kreeg? Op 18 september 2013 doet Berlusconi gewoon weer alsof het 26 januari 1994 is. In een videoboodschap op de Italiaanse televisie kondigt hij aan een partij op te richten. Forza Italia moet zijn kindje heten en de partij moet een einde gaan maken aan alle onrecht in Italië.

http://youtu.be/UNGZytpnN5c

Forza Italia, was dat niet de naam van de partij die Berlusconi in 1994.. Juist. In de videoboodschap legt de 76-jarige multimiljardair uit dat het nu de beurt is aan het volk om ‘het veld te betreden’. ‘Scendete in campo anche voi’ om in opstand te komen tegen al het onrecht dat links hem en veel andere Italianen wil aandoen.

Een kopie dus van de videoboodschap van twintig jaar geleden. Toen volgde twee maanden later een groot succes. Berlusconi zet in op een herhaling van het succes. Hij kan ieder moment de stekker uit de huidige regering trekken en vol de campagne ingaan met Forza Italia.

De videoboodschap van 18 september 2013: de laatste sprong van een kat in het nauw of een Houdini-truc die twintig nieuwe gouden jaren voor Silvio Berlusconi inluidt?

Vergelijkbare berichten