|

Wie mag zich in de VS nog journalist noemen?

‘Een werknemer, onafhankelijke opdrachtnemer of vertegenwoordiger van een entiteit die nieuws of informatie verspreidt .. [en] de afgelopen twintig jaar zeker een jaar of drie maanden van de afgelopen vijf jaar in dienst is geweest’.

Dat is sinds 12 september de definitie die de Amerikaanse Senaat hanteert voor journalisten. De omschrijving was toe aan vernieuwing om de beroepsgroep en hun bronnen beter te beschermen.

Een initiatief dat toegejuicht had moeten worden, ware het niet dat het een groot deel van het journaille uitsluit. Volgens Al Jazeera-columnist Sarah Kendzior is journalistiek straks alleen nog uit te oefenen door de mensen die het zich financieel kunnen veroorloven. Kendzior:

Journalism is increasingly a profession only the wealthy can enter. To narrow the definition of “journalist” to those affiliated with established news organisations denies legal protection not only to organisations like WikiLeaks, but also to the writers and bloggers who cannot afford the exorbitant credentials and unpaid internships that provide entry into the trade.

“The journalists who can tell my story – the story of urban or inner-city America – have taken a job in marketing while disseminating their opinions on blogs,” writes freelancer David Dennis. Since the recession began in 2008, racial diversity in the media has declined while gender imbalance has remained high. The bloggers to whom Dennis refers would have no legal protection under the Senate’s definition.

Whom would the Senate’s definition protect? Journalists employed at established publications, who are mainly white men from privileged backgrounds – a category of people who may have little interest in critiquing the establishment that benefits them. The Senate’s definition of journalist protects the people who need it least.

De Amerikaanse wet beschermt alleen journalisten die een elite status hebben binnen de industrie, betoogt Kendzior. Maar in de journalistiek moet je je omhoog werken naar die status. Vaste banen (of stages) zijn steeds minder de norm als startpunt in de carrière van journalisten. Wie beschermt hen en hun bronnen? Kendzior:

The result is that journalism is a profession which most Americans cannot afford to formally enter. The Senate should not be able to determine who is a journalist, when the people whom they represent cannot afford to determine that themselves.

Lees het hele opiniestuk op Al Jazeera.

Vergelijkbare berichten