Bram Vermeulen. Foto VPRO
|

Bram Vermeulen, persona non grata in Turkije

“Taboes regeren Turkije, een journalist maakt al snel een verhaal dat iemand in dit land niet aanstaat”, schrijft correspondent Bram Vermeulen vandaag in nrc.next. Hij is aangemerkt als ‘veiligheidsprobleem’ voor de staat. Een unicum voor een buitenlandse journalist in Turkije. Vermeulen:

“[..]nooit eerder hoorde ik over een buitenlandse correspondent die om die reden de toegang tot Turkije werd ontzegd. Tijdens de rellen in juni rond het omstreden Gezi-park beschuldigde de regering collega’s van de BBC en CNN openlijk van leugens, nadat de meeste Turkse tv-zenders de protesten gedwee hadden genegeerd. De burgemeester van Ankara begon zelfs een twittercampagne tegen de Turkse BBC-correspondent Selin Girit waarin hij haar beschuldigde van spionage voor de Britten. Maar het land uitgezet? Dat niet.”

Stip achter naam
Vermeulen heeft een zogeheten ‘stip’ achter zijn naam staan. Waarom weet hij niet en niemand legt het hem uit. Zijn het zijn contacten met Koerden in Turkije en Irak geweest – onder andere voor de serie Langs de Grenzen van Turkije?

De aflevering ‘Tussen twee vuren’ over de Koerden langs de Turks-Irakese grens:

Elke keer als Vermeulen Turkije binnenkomt wordt hij apart gezet. De correspondent voor NRC, NOS en VPRO wordt uitgezet, dreigen de autoriteiten dan. Om hem bang te maken, want zijn verblijfsvergunning en perskaart zijn geldig tot het einde van het jaar. Maar nieuwe documenten krijgt hij niet, want: Vermeulen heeft een stip achter zijn naam.

Inzetten voor de persvrijheid
Verklaart die stip ook andere rare gebeurtenissen, vraagt de winnaar van de Lira Correspondentenprijs en Dick Scherpenzeel Prijs zich af in het stuk. Vermeulen:

Ik werd meer dan gebruikelijk wantrouwig over andere onverklaarbare zaken. Plots deed de telefoonlijn in mijn appartement het niet meer. Het belcentrum van Türktelekom probeerde me gerust te stellen met de mededeling dat er werkzaamheden waren inmijn wijk. Glasvezelkabel in aantocht. Maar de telefoon bleef onbruikbaar, zelfs nadat de problemen bij de buren waren opgelost. Turkish Airlines accepteerde plots mijn creditcard niet meer. Ook al was er volgens mijn creditcardmaatschappij niets loos met de kaart of het saldo op mijn rekening. Zag ik spoken?

Vermeulen keert volgend jaar terug naar zijn oude standplaats Zuid-Afrika. Maar tot het einde van dit jaar blijft hij in Turkije. Ria Oomen-Ruijten, de speciaal rapporteur voor de Europese Unie inzake Turkije, heeft laten weten zich in te zetten voor de correspondent.

Want Vermeulen laat het er ondanks zijn vertrek naar Zuid-Afrika niet zitten. “Om de persvrijheid en omdat ik anders zelfs als toerist Turkije niet meer in kom”, zegt hij tegenover het ANP. Volgens het Committee to Protect Journalists heeft Turkije het grootste aantal gevangen zittende journalisten en zijn de autoriteiten in repressief anti-pers.

Lees het uitgebreide artikel van Vermeulen vandaag in nrc.next (of in het NRC Handelsblad van gisteren).

Vergelijkbare berichten