|

De revolutie die een oorlog bleek

The Square is de indrukwekkende documentaire van Jehane Noujaim over de opstand tegen de Egyptische president Hosni Mubarak, maar vooral wat erna gebeurde en wat het met een groep bevriende activisten doet. De kijkers zien het land, maar ook de voorvechters van een revolutie verscheurd worden door hun loyaliteiten.

De New York Times is lovend over The Square, want hoewel we allemaal wel ongeveer weten wat er gebeurde in Egypte de afgelopen twee jaar, biedt de docu een inzicht in de onwijs complexe politieke situatie. En is de kijker ondanks zijn kennis alsnog ‘getuige van de ontwikkelingen in een staat van spanning en onrust’.

Even though “The Square” depicts widely covered recent events, it still feels like a revelation. This is partly because of the immediacy of Ms. Noujaim’s approach, which often puts the viewer in the midst of chaos as it unfolds. You may know what is coming — the clearing of Tahrir by the army after Mr. Mubarak’s departure; the tensions before Mr. Morsi’s election and the violence against the Coptic Christian minority afterward; the anti-Morsi demonstrations leading up to his ouster this past summer — but you witness it all in a state of suspense and agitation.

The Square is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten te zien, maar hopelijk komt de docu dit jaar nog naar Nederland. Misschien nog op het Idfa?

Vul het contactformulier in op de site van Noujaim om de docu naar Nederland te krijgen.

Vergelijkbare berichten