Bram Vermeulen. Foto VPRO

Lira Correspondentenprijs 2014

In 2014 wordt voor de tweede keer de Lira Correspondentenprijs uitgereikt, een initiatief van Stichting Lira en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Vorig jaar won Bram Vermeulen, correspondent in Istanbul voor het NOS-journaal, de VPRO en NRC Handelsblad. Stichting Lira en het Fonds BJP willen met de correspondentenprijs aandacht vragen voor het belang van goede berichtgeving over het buitenland.

De prijs geldt voor de complete berichtgeving van een freelance correspondent – print, radio, tv, fotografie, internet –, maar bij de toekenning zal de nadruk liggen op tekst. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 5.000,- en een oorkonde. Kandidaten kunnen zich aanmelden met een overzicht van het in 2013 verrichte werk, ondersteund met maximaal tien concrete voorbeelden (artikelen, radio- of tv reportage, nieuwsitems). Inzending kan per mail of per post.

Ook derden kunnen kandidaten aanmelden (voorzien van overzicht werk en maximaal tien voorbeelden). Uiterlijke inzendtermijn is 31 januari 2014.

Birgit Donker wordt voorzitter van de jury, de twee andere leden van de jury zijn Djoeke Veeninga en Wio Joustra. Donker was correspondent in Brussel en hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Ze is nu directeur van het Mondriaan Fonds. Djoeke Veeninga is journalist en documentairemaker. Als VPRO-buitenlandredacteur bereisde ze de wereld en had standplaatsen in onder andere Zimbabwe, Indonesië, Tanzania en Vietnam. Wio Joustra is voormalig hoofdredacteur van en algemeen verslaggever bij de Leeuwarder Courant. Voor de Volkskrant vervulde hij correspondentschappen in Sydney en Londen.

De Lira Correspondentenprijs wordt medio april 2014 uitgereikt, tegelijkertijd met de M.J. Brusseprijs, de prijs voor het beste journalistieke boek.

Bron: Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

Vergelijkbare berichten