|

Voorlopig weer iets meer baas in eigen buik

Afgelopen zomer schreef ik hier over een groep conservatieve staten waar de politici steeds strengere abortuswetten willen doorvoeren. Een van die staten is Texas, een van de belangrijkste bolwerken van de Republikeinen, waar de wet dinsdag zou ingaan, ondanks dat Wendy Davis in juli de wet nog probeerde te blokkeren met een filibuster. Maar een rechtbank heeft maandag te elfder ure deels een stokje gestoken voor de nieuwe regels. Door de wet kunnen abortusartsen niet doen wat volgens hen in het belang is van hun patiënt en wordt het recht op abortus op onredelijke wijze ingeperkt, zo oordeelde de rechter.

De wet legt het recht op abortus flink aan banden. Het beëindigen van een zwangerschap wordt na twintig weken sowieso verboden. Daarnaast moeten klinieken een arts in dienst hebben die ook patiënten mag laten opnemen in een nabijglegen ziekenhuis. Ook moeten de klinieken zo zijn uitgerust dat ze kunnen worden geclassificeerd als een ‘ambulatory surgical center’. Het praktische gevolg van deze regels is mogelijk dat slechts vijf van de 42 klinieken in Texas waar onder meer abortussen worden uitgevoerd open kunnen blijven. En dat is niet een subjectieve interpretatie van de gevolgen van de nieuwe regels, maar wat David Dewhurst, de nummer twee van gouverneur Rick Perry, zelf zei in juli.

De rechter viel maandag vooral over de eis dat abortusartsen patiënten moeten kunnen laten opnemen in een nabijgelegen ziekenhuis. Medewerkers van een keten van klinieken zeiden tijdens het proces dat ze bij 32 ziekenhuizen hebben geprobeerd dit recht voor hun artsen te verkrijgen. Slechts vijftien ziekenhuizen hebben de aanvraag in behandeling genomen, en geen daarvan heeft tot dusver een beslissing genomen. Het probleem is tweeledig: aan de ene kant willen ziekenhuizen met een religieuze inslag simpelweg de deur gesloten houden voor artsen die abortussen uitvoeren, aan de andere kant vrezen ziekenhuizen protesten voor hun deur als ze deze artsen toelaten.

De beslissing van de rechter is slechts tijdelijk en de rest van de wet wordt vandaag wel van kracht. Perry en anderen binnen het staatsbestuur gaven maandag meteen aan dat ze tegen de uitspraak in beroep gaan. Het is niet ondenkbaar dat de zaak uiteindelijk terechtkomt bij het Hooggerechtshof in Washington. Voor deze zaak, en de zaken in alle andere staten waar het recht op abortus onder vuur ligt, geldt dus: to be continued.

Vergelijkbare berichten