De cast van The West Wing. Foto NBC
|

Wat kan The West Wing ons leren over de ‘shutdown’?

“Then shut it down”. Vier onheilspellende woorden van president Jeb Bartlet als de Republikeinen van het Huis van Afgevaardigden hem voor een onmogelijk ultimatum stellen in een overleg over het federale budget. De besprekingen mislukken en de Amerikaanse overheid zet alle “niet-essentiële” overheidstaken stop.

De serie The West Wing (1999-2006) geeft een vrij realistisch beeld van hoe het Witte Huis werkt, al is niet iedereen het daar mee eens. Toch doet de meest recente niet-fictieve shutdown van de Amerikaanse overheid veel mensen denken aan het vijfde seizoen van de onvolprezen serie van Aaron Sorkin.

Ik wilde een analyse schrijven over hoe we The West Wing – die ik momenteel in zijn geheel aan het kijken ben, ik ben halverwege seizoen zes – kunnen gebruiken om de huidige situatie in de VS te begrijpen. Uiteraard waren Amerikaanse media mij al voor. Want de situaties op de ‘hill’ en die in The West Wing lijken spookachtig veel op elkaar, schrijft The Daily Beast.

With the fiscal cliff and a potential shutdown looming late last year, a clip of the “Shutdown” episode circulated online. But this time, the similarity is even more striking. In both cases, a Republican House speaker and his caucus are holding a Democratic president, the Senate, and the nation hostage over broad social cuts they’ve long desired. They’re also trying to make the president look incompetent. The Democratic presidential administration refuses to budge, and the government is shut down.

Late Monday night, Senate Majority Leader Harry Reid angrily denounced House Republicans in language eerily reminiscent of President Bartlet.

“We will not go to conference with a gun to our heads,” he said.

Volgens Wired kunnen de politici in Washington veel leren van de serie, over je politieke gelijk halen of juist handelen. Stop met koppig zijn, benadrukt schrijver Graeme McMillan.

If there are lessons politicians could learn from “Shutdown,” they revolve around the standing on principle and doing things for the right reason. Bartlet might “win” the argument in the episode, but only after he stops being obstinate, withdrawn and self-pitying and starts engaging in the topic at hand. Similarly, Republicans lose the upper hand when they go beyond demands based upon principle to wanting to publicly humiliate the president to make a point.

Such devotion to the idea of fair play politics and honor amongst politicians isn’t exactly rare on The West Wing — the show was, at times, not so much a political drama as an idealized vision of how politics should work — and it’s perhaps unlikely that we’ll see real world events unfold so neatly as they did on TV (even if it would be great to see Obama walk along the Mall to Capitol Hill). But it is quite possible we’ll see Speaker John Boehner undone by his own hubris, just as Haffley was.

Zien we Obama naar het Amerikaanse Congresgebouw lopen? Waarschijnlijk niet. Maar om uit de economisch schadelijke impasse te komen, moet iemand een handreiking doen.

Lees de uitstekende artikelen ‘What The West Wing Can Teach Us About the Government Shutdown‘ en ‘‘The West Wing’ Government Shutdown Episode Is Frighteningly Familiar‘ hier terug.

Vergelijkbare berichten