Volle asbakken in de Tsjechische horeca. Foto: Wikimedia Commons Stefan-Xp
|

De president stelt gerust: roken is niet ongezond

Dinsdagavond. Ik heb een interview-afspraak met een PR-dame in een restaurant in het centrum van Praag.  Terwijl ze een rode wijn (‘ik heb een drukke dag gehad’) en een salade bestelt, steekt ze een sigaret op. En tijdens het eten nog een. En bij haar tweede glas wijn nog een.

Na afloop van het interview doe ik mijn stinkende sjaal om en steek mijn haar op. Als niet-roker kan ik er maar niet aan wennen dat in Tsjechië nog overal gerookt mag worden.

Asbakken op tafel
Tsjechië is een van weinige EU-landen waar nog geen rookverbod in de horeca geldt. In restaurants en cafés staan de asbakken gewoon op tafel. Veel restaurants in Praag hebben wel een aparte ruimte voor niet-rokers (de omgekeerde wereld eigenlijk), maar er wordt vaak zo hevig gerookt, dat het niet echt uitmaakt waar je gaat zitten.

Tsjechen roken veel. En ze beginnen daar al vroeg mee. Het land heeft een van de hoogste aantallen rokende tieners in Europa: zo’n 25 procent van de 15-jarigen in Tsjechië steekt regelmatig een sigaret op.

En ondanks dat anti-rook organisaties hun best doen om roken te ontmoedigen, lijkt het er niet op dat er op korte termijn iets zal veranderen.

Roken vanaf 27 mag
In dit opzicht helpt het zeker niet dat de Tsjechische president Milos Zeman een kettingroker is. Ik schreef al eerder dat Zeman graag en veel alcohol drinkt, maar daarnaast is hij ook een enthousiaste roker.

Zeman bezocht in oktober de Philip Morris-fabriek in het stadje Kutna Hora. Het is de grootste sigarettenfabriek van het land. Hij sprak de honderden medewerkers toe en stelde dat roken vanaf je 27ste niet meer schadelijk is. Zeman:

“Ik was 27 toen ik begon met roken. Mijn lichaam was toen volledig ontwikkeld en daardoor kon de tabak geen schade meer aanrichten. Dus ik zou jullie kinderen willen adviseren om hetzelfde te doen: wacht tot je 27ste en rook vervolgens zonder enig risico”.

Lobbyen voor de tabaksindustrie
De uitspraken van Zeman doken overal op in het nieuws en anti-rook organisaties spraken er schande van. Maar de president neemt zijn rol als roker serieus. Hij reisde vorige maand af naar Brussel om daar te lobbyen voor de tabaksindustrie.

Zeman wil dat de EU een liberaler standpunt inneemt ten opzichte van het rookbeleid in de verschillende EU-landen. Vooralsnog lijkt hij zijn zin te krijgen, want het ziet er niet naar uit dat de asbakken binnenkort gaan verdwijnen in de Tsjechische horeca.

Ik zal mijn haar dus moeten blijven opsteken.

Vergelijkbare berichten