|

De Mandela van Tsjechië: Vaclav Havel

Nog voordat Nelson Mandela op 5 december overleed, waren er wereldwijd al ontelbare straten, pleinen, plantsoentjes en andere plekken naar hem vernoemd. Dat zal nu waarschijnlijk alleen maar toenemen.

Tsjechië (of eigenlijk Tsjechoslowakije) heeft haar eigen Nelson Mandela: Vaclav Havel. Een korte biografie: Havel werd in 1936 geboren in Praag en kwam uit een welgestelde familie. Hij studeerde aan de Hogeschool voor Drama in Praag en werd bekend als toneelschrijver. Zijn stukken waren satirisch van aard en waren tegelijkertijd kritisch over het communistische regime.

President van Tsjechoslowakije
Na de Praagse Lente in 1969 kreeg Havel een publicatieverbod opgelegd en werd hij drie keer gevangen gezet. In totaal zat hij vijf jaar in de gevangenis. Na de Fluwelen Revolutie in 1989 en de val van het communisme, werd Havel gekozen tot president van Tsjechoslowakije, later, na de scheiding van de twee landen, van Tsjechië. Hij was tot 2003 president van Tsjechië. In 2011 overleed Havel.

De dood van Havel was een groot verlies voor Tsjechië en ook voor Slowakije. Havel was en is nog steeds erg geliefd. Ook, of misschien wel vooral, internationaal geniet Havel veel respect en aanzien.

En het is vooral in het buitenland waar Havel op veel plekken wordt geëerd. Zo werd in de Poolse stad Gdansk al op de dag van Havels begrafenis een straat naar hem vernoemd. In Parijs opende de burgermeester onlangs de Vaclav Havel bibliotheek en in oktober onthulde de Georgetown University in de Amerikaanse hoofdstad Washington een Havel gedenkplaats:

Luchthaven Vaclav Havel in Praag
In Tsjechië gaat het nog niet zo snel met de Havel-vernoemingen. Dat blijkt uit een artikel dat deze week verscheen op de Tsjechische nieuwssite iDnes. Niet lang na de dood van Havel werd de luchthaven van Praag naar hem vernoemd. Dit werd overigens niet helemaal gewardeerd door de nabestaanden van de voormalige president, omdat Havel naar het schijnt last had van vliegangst.

Verder zijn er sinds Havels overlijden nog tien andere plekken in Tsjechië naar hem vernoemd. Maar met name de grote steden zoals hoofdstad Praag, zijn terughoudend. De voormalig woordvoerder van Havel had daar tegenover iDnes het volgende over te zeggen:

“Langzaam maar zeker beginnen we ons in Tsjechië te realiseren dat Havel erg bijzonder was en internationaal veel status heeft. Maar terwijl andere landen dat gegeven allang hebben omarmd, zal het nog wel even duren voordat de Tsjechen zo ver zijn.”

 

 

Vergelijkbare berichten