Illegaal Eric William, Rabat. Foto Rik Goverde
|

Moeilijke keuzes


Eric stond afgelopen woensdag op de VP van Trouw. Hij is een illegale migrant die vast is gelopen in Marokko. Naar Europa wil hij niet meer, na een eerdere mislukte poging. En terug naar Kameroen kan niet. Daar heeft Eric geen toekomst, en hij wil zijn moeder niet onder ogen komen zonder dat hij geld meebrengt.

Vorige week woensdag stond Eric op de voorpagina van Trouw, maar de foto en het bijbehorende verhaal waren al eerder gemaakt.

Terwijl mijn collega Sjoukje en ik trots waren op de productie (zij op het verhaal, ik op de foto’s), had Eric iets anders aan zijn hoofd. Letterlijk. Een flinke hoofdwond, opgelopen toen hij maandag overvallen werd. Hij zag zijn overvaller, die hem met een flink mes in zijn hoofd stak toen hij net uit een taxi was gestapt, niet aankomen. Toen wij de productie vierden, was Eric net weg uit het ziekenhuis.

Donderdag hebben we hem mee uit lunchen genomen en we hebben hem geld gegeven. Voor een scan in het ziekenhuis, die hij niet kan betalen. Hij heeft, vertelde hij gisteravond, nog altijd niet genoeg bij elkaar voor de scan van zijn hoofd.

Gisteravond is hij bij ons blijven slapen, op de bank. Omdat hij even nergens anders terecht kon. Ik weet niet hoe journalistiek verantwoord dat is.

Een vriendin van me heeft gisteren, toen ze op Twitter over Eric las, geld overgemaakt. Dat vond hij geweldig. Nu kan hij kiezen: een extra deken kopen tegen de koude zijn kamer (die hij tot voor kort met enkele anderen deelde). Of het geld sparen voor de scan in het ziekenhuis.

Dat zijn vrij onwezenlijke keuzes. Hij kiest voor de scan, overigens.

Dit artikel verscheen eerder op de site van Rik Goverde onder de titel Moeilijke keuzes.

Rik Goverde werkte twaalf jaar voor het Brabants Dagblad, en probeert sinds 10 oktober een bestaan op te bouwen als freelancer in Marokko. Hij gaat er samenwerken met Sjoukje Rietbroek, die zich er vanaf november vestigt.

Volg het duo op Twitter: @RikGoverde en @Sjoukje1981.

Vergelijkbare berichten