|

De discriminatiewedloop is nog niet gelopen

Arizona State Capitol

Niemand heeft een startschot gehoord, maar er lijkt een soort race gaande tussen de meest conservatieve staten in de VS. Een wedstrijdje om wie met de meest discriminatoire en regressieve wetsvoorstellen in het nieuws kan komen. Vorige week deed Kansas een gooi naar de titel, maar Arizona laat het er niet bij zitten.

Net als in Kansas (en in Idaho, South Dakota en Tennessee) probeerden Republikeinen in Arizona bedrijven het recht geven homoseksuelen te discrimineren, zolang dat voortkomt vanuit een religieuze overtuiging. De senaat in Kansas ging de wet een stap te ver, en in Arizona hopen voormalige voorstanders nu dat gouverneur Jan Brewer haar veto gebruikt.

Maar Arizona laat het er niet bij zitten. De conservatieven in de staat hebben nu de aanval geopend op Common Core, onderwijsrichtlijnen die voorschrijven wat scholieren aan het einde van elk klasjaar horen te weten.

Nu is kritiek op Common Core niet per se belachelijk of ongefundeerd. Voormalig onderminister van onderwijs Diane Ravitch bijvoorbeeld liet vorig jaar weten tegen de richtlijnen te zijn en heeft daar redelijke argumenten voor.

Maar dit is niet de kritiek die in Arizona klinkt. Senator Al Melvin, een van de initiatiefnemers achter het offensief op Common Core, legt bij de Arizona Daily Star uit wat in zijn ogen het probleem is.

Pressed (…) for specifics, Melvin said he understands “some of the reading material is borderline pornographic.” And he said the program uses “fuzzy math”, substituting letters for numbers in some examples.

Als de heer Melvin zelf beter had opgelet op school had hij geweten dat het vervangen van cijfers door letters niet des duivels is. Er is zelfs een naam voor: algebra.

De commissie waar Melvin deel van uitmaakt heeft niet alleen bezwaar tegen Common Core. Ook andere voorstellen op het gebied van onderwijs moeten het ontgelden.

And the committee defeated another bill that would have paved the way for a pilot program to replace textbooks with computers. Foes like parent Jennifer Reynolds said she sees the computers as part of Common Core, and part of a move to have students “indoctrinated of the concepts of global warming, evolution, defaming the Founders.”

Net als bij de homodiscriminatiewet lijkt Jan Brewer weer geschrokken van haar partijgenoten. Ze heeft al laten weten voorstander te zijn van de onderwijsrichtlijnen en Common Core zal dus waarschijnlijk niet sneuvelen. De vrouw die in 2010 mensen waarschuwde voor het (fictieve) gevaar van illegalen die onthoofde lijken achterlaten in de woestijn is nu de ‘voice of reason’. Het kan verkeren.

Arizona lijkt Kansas voorlopig tuk te hebben als het aankomt op regressieve wetsvoorstellen. Maar de kapers liggen op de kust! In Georgia willen ze gelovigen ook het recht geven homoseksuelen te discrimineren. Volgens homorechtenorganisatie Georgia Equality gaat het voorstel daar echter nog veel verder en zou bijvoorbeeld een vrouw met een al te bijbelvaste baas kunnen worden ontslagen als ze ongetrouwd en zwanger is.

To be continued.

Vergelijkbare berichten