Foto Itaquera – a World Cup in the Backyard
|

Een WK in je achtertuin? Het verhaal van WK-wijk Itaquera

De documentaireserie Itaquera – A World Cup in the Backyard vertelt het verhaal van vier inwoners van Itaquera, een rauwe buitenwijk van de metropool São Paulo. Dit is de wijk waar deze zomer het WK-voetbal wordt afgetrapt. Het WK heeft een enorme impact op de levens van de wijkbewoners. Met vier wijkbewoners tellen wij in een documentaireserie af richting het toernooi. Wat gebeurt er de komende maanden in hun levens en in de wijk?

Itaquera is een typische Braziliaanse buitenwijk. De inwoners proberen wat van hun levens te maken en worden daarbij geconfronteerd met de gebruikelijke problemen: veel criminaliteit, drugsmisbruik en armoede. Het WK-stadion van São Paulo, het Itaquerão, ligt in het centrum van de wijk. Het is de plek waar op 12 juni de WK-openingswedstrijd wordt gespeeld en waar Oranje op 23 juni tegen Chili speelt.


View Larger Map

Winnaars en verliezers
We laten zien hoe in een kort tijdsbestek zowel de buurt als de levens van de inwoners van Itaquera veranderen. We volgen Drancy, de leider van de Favela da Paz, een krottenwijk pal naast het stadion. De favela gaat vanwege publieke werken nog voor het WK tegen de grond. Drancy leeft al jaren in onzekerheid, hij weet niet wanneer hij weg moet en waar hij heen moet.

Straatverkoper Djair is juist blij met de komst van het WK naar zijn wijk. Wekelijks reist hij naar een fabriek in buurland Paraguay. Hij slaat er voetbalshirts van de WK-deelnemers in. Beetje bij beetje breidt hij zo zijn collectie voor komende zomer uit. Hij is van plan om tijdens het WK de prijs van zijn shirts te verdubbelen. Na het toernooi hoopt hij een nieuw huis en een auto te kopen. Laat de FIFA hem alleen wel vlakbij het stadion shirts verkopen?

We volgen Douglas, een rap en graffiti-artiest uit Itaquera die nauw betrokken is bij de protestbeweging tegen het WK. De twintiger vindt dat het overheidsgeld niet in voetbalstadions, maar in zaken als onderwijs en de gezondheidszorg gestoken moet worden.

Raquel, een knappe politieagente, moet er straks voor zorgen dat de openingswedstrijd zonder incidenten verloopt. Het politiekorps is al druk bezig met voorbereiden en al maanden in training.

Help Itaquera mogelijk te maken!
Itaquera – a World Cup in the Backyard is een crowdfundingproject. Binnen 35 dagen hopen we 10.000 euro op te halen om deze webdocumentaire te kunnen realiseren. Tegenover donaties staan bijzondere tegenprestaties, die allemaal iets te maken hebben met ons project. Zo kun je een voetbalshirt van Djair winnen, een hiphop-album van Douglas, of een slaapplek bij ons in São Paulo tijdens het WK. Gedurende deze periode plaatsen we op deze site wekelijks een interview met een bewoner van Itaquera.

Ron Santing, Daan Dekker en Veerle Denissen zijn de makers van het documentaireproject Itaquera – a World Cup in the Backyard. Elke week bloggen zij op DBR over Itaquera, de rauwe buitenwijk van São Paulo waar het WK-voetbal komende zomer wordt afgetrapt. De makers volgen de ontwikkelingen in de wijk voor een webserie van zes afleveringen, die rondom het WK wordt uitgezonden.

De serie vertelt het verhaal van straatverkoper Djair, hiphop-artiest Douglas, favelaleider Drancy en politieagente Raquel: vier inwoners van Itaquera wiens leven op hun kop staat dankzij het WK.

Itaquera – a World Cup in the Backyard wordt gefinancierd via crowdfunding en is te vinden op Cinecrowd en Itaquerdoc.

Vergelijkbare berichten