|

Bolsa Família: naar de kerk voor een uitkering

Voor de webdocu over Itaquera doen we op DBR geregeld verslag vanuit Favela da Paz, de krottenwijk in Itaquera die nog voor het WK deels tegen de grond gaat. Deze keer: de Bolsa Família.

Favelaleider Drancy is er druk mee. Met een lijst in zijn hand loopt hij langs alle deuren in Da Paz en vraagt de bewoners of ze de Bolsa Família (familiebeurs) al ontvangen.

De Bolsa Família werd jaren terug ingevoerd door de vorige president van Brazilië, Lula. Dankzij het overheidsprogramma ontvangen de armste Braziliaanse gezinnen een maandelijkse bijdrage van gemiddeld 35 euro.

Drancy legt uit dat arme Brazilianen het geld niet zomaar krijgen. ‘Gezinnen hebben alleen recht op de Bolsa Família als het gemiddelde inkomen per gezinslid onder de 140 reais (ongeveer veertig euro) ligt. Een gezin met drie kinderen waarin alleen de man werkt en een minimumloon van 728 reais ontvangt, krijgt dus niks.’

Om de Bolsa Família te ontvangen, moesten de bewoners van Da Paz zich tot voor kort inschrijven op het kantoor van de sociale dienst. En daar ging het volgens Drancy mis. ‘Er stond bij dat kantoor altijd een enorme rij. Wegens tijdgebrek schreven sommige gezinnen zich nooit in.’

De situatie is sinds kort verbeterd. De gemeente São Paulo biedt Da Paz een helpende hand. ‘Heeft te maken met WK,’ zegt Drancy. ‘De media hebben aandacht voor ons, de gemeente voelt zich genoodzaakt iets te doen.’

Ambtenaren komen sinds kort langs in de favela en nemen plaats achter een tafel in de kerk. Bewoners van Da Paz kunnen zich bij de overheidsdienaars inschrijven en zo alsnog de Bolsa Família ontvangen. Om lange rijen te voorkomen, zijn vijf mensen per uur welkom in de kerk. Aan Drancy de taak om alles te organiseren.

Zo gaat hij van deur tot deur. Eerst legt hij aan zijn buurtgenoten uit wat de Bolsa Família precies inhoudt. Er zijn namelijk veel misverstanden, merkt hij. ‘Zo zijn er bewoners die denken dat je alleen recht hebt op een Bolsa Família als je kinderen hebt’.

Drancy vertelt zijn buurtgenoten op welke dag en op welk tijdstip ze zich kunnen melden in de kerk. Ferm: ‘Binnenkort krijgt iedereen in Da Paz waar hij of zij recht op heeft.’

Tekst: Daan Dekker

Ron Santing, Daan Dekker en Veerle Denissen zijn de makers van het documentaireproject Itaquera – a World Cup in the Backyard. Elke week bloggen zij op DBR over Itaquera, de rauwe buitenwijk van São Paulo waar het WK-voetbal komende zomer wordt afgetrapt. De makers volgen de ontwikkelingen in de wijk voor een webserie van zes afleveringen, die rondom het WK wordt uitgezonden.

De serie vertelt het verhaal van straatverkoper Djair, hiphop-artiest Douglas, favelaleider Drancy en politieagente Raquel: vier inwoners van Itaquera wiens leven op hun kop staat dankzij het WK.

Vergelijkbare berichten