|

Drones in Afrika: Eye in the Sky

In veel delen van Afrika is journalistieke verslaggeving onmogelijk; door slechte infrastructuur zijn veel plaatsen voor journalisten onbereikbaar. Zo komen in Kenia regelmatig overstromingen voor. Journalisten reizen dan af naar het gebied maar komen er vaak niet echt dichtbij omdat in landelijke gebieden de wegen te slecht zijn. Daarbij zijn voor luchtopnames helikopters nodig en die zijn meestal te duur. De Keniaanse journalist Dickens Onditi Olewe is daarom begonnen met de inzet van drones. Olewe zette het project African Sky Cam op. Het moet de verslaggeving in ontwikkelingslanden verbeteren en de journalistiek onafhankelijker en goedkoper maken.

Goedkoop en eenvoudig
Een groot deel van de bevolking in Afrika woont op het platteland in moeilijk te bereiken gebieden. Ook in dichtbebouwde steden en sloppenwijken is het moeilijk om opnames te verkrijgen. “Drones zouden een goedkope en eenvoudige oplossing kunnen bieden om er snel dichtbij te komen”, zegt Dickens Onditi Olewe via Skype vanuit Nairobi. De drone die African Sky Cam inzet kost rond 1.200 dollar. Onderhoudskosten per vlieguur zijn er bijna niet. Dat is dus veel goedkoper dan een eigen helikopter.

Volgens Olewe bezit slechts één mediabedrijf in Kenia een eigen helikopter. Bij overstromingen gebruiken journalisten daarom vaak de bootjes van vissers ter plekke en riskeren in deze situaties hun filmuitrusting kwijt te raken. Een andere optie is om in de helikopters van de regering mee te vliegen. “Dat is niet ideaal”, zegt Olewe. “Onafhankelijke verslaggeving is in deze situaties moeilijk, want er zit een regeringsbeambte naast je. Bij een drone is dat niet het geval; het maakt journalisten onafhankelijker.” Ook op grote schaal hoopt hij de journalistiek in Afrika onafhankelijker te kunnen maken.

Kansen voor Afrikaanse journalisten
Tot nu toe worden dure producties – bij voorbeeld over de Serengeti – vooral door buitenlandse media gemaakt. Drones zouden ook Afrikaanse media bedrijven deze mogelijkheid geven. Een van de eerste producties van African Sky Cam was een filmpje over de natuur in Kenia. Het werd inmiddels bij de Chinese staatsomroep CCTV uitgezonden.

Dickens Onditi Olewe wil het concept in andere Afrikaanse landen uitbreiden en een netwerk van drone-journalisten oprichten. Op korte termijn liggen er plannen om een samenwerking te beginnen met een groep journalisten in Nigeria en Zuid-Afrika. Want, zegt Olewe: “De problemen zijn op het hele continent dezelfde.” Tot nu toe werkt en oefent hij met een aantal collega’s in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Een ervaren drone-journalist uit de VS heeft ze opgeleid, later dit jaar vertrekt Olewe naar de Amerikaanse Stanford University om het project verder te ontwikkelen.

Vergelijkbare berichten