De Legoset van het VN-gebouw, populair in de souvenirwinkel. Foto Hans Klis
|

Verslag van de VN: Scheten, selfies en sandwiches

Correspondent Hans Klis maakte voor het eerst de Algemene Vergadering mee van de Verenigde Naties in New York. Van achter de schermen tekende hij voor NRC Handelsblad een verslag op:

Aan de geluiden in de verrassend vieze toiletten van het gebouw blijken regeringsleiders, diplomaten, journalisten allemaal gewone mensen te zijn. Die laten winden, gooien gebruikte papieren handdoekjes op de grond en plassen kennelijk nogal vaak op de bril.

Het evenement – door sommige diplomaten met een knipoog de “UNGA UNGA-party” genoemd naar de omstreden feestjes van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi – wordt elk jaar door New Yorkers met afgrijzen verwelkomd. Wijlen burgemeester Ed Koch (van 1978 tot 1989) noemde de VN zelfs een “stilstaande beerput”. Twee grote verkeersaders op Manhattan, First en Second Avenue, zijn samen met zes zijstraten, 42nd Street tot 47th Street, hermetisch afgesloten met honderden betonblokken, dranghekken, tientallen bepantserde politiewagens en veiligheidscheckpoints. “Ik had vakantie moeten nemen, net als mijn andere collega’s”, verzuchtte taxichauffeur Garfield Pascal maandag tegenover New York 1. Ook de FDR-drive, de grote snelweg aan de oostkant van het eiland, is gedurende de hele periode geregeld dicht. Afhankelijk van de dag zijn de voor burgers ontoegankelijke gebieden groter of kleiner. “Ik overnacht nooit meer in dit hotel”, stampvoet een keurige dame donderdag voor het W Hotel op Lexington Avenue. Taxichauffeurs zien haar uitgestoken hand achter de dranghekken op straat niet, of negeren die wijselijk.

Lees verder op nrc.nl: Scheten, selfies en sandwiches

Vergelijkbare berichten