Vijf tips om Breaking News te verslaan in een liveblog

Grote nieuwsgebeurtenissen zijn tegenwoordig vrijwel real time online te volgen. Op social media ontstaat in korte tijd een stortvloed aan informatie: ooggetuigenverslagen, geruchten, speculatie en emotionele reacties.

Een liveblog kan structuur aanbrengen in de chaotische informatiestroom na een ramp of aanslag. Maar hoe ga je om met geruchten, tijdsdruk en tegenstrijdige verklaringen? Waar haal je snel goede bronnen vandaan? Mark Frankel van de BBC en Malachy Browne van Reported.ly brengen je via een blog op journalism.co.uk de fijne kneepjes van het livebloggen bij.

Tip 1: Bereid je voor!
Het klinkt misschien vreemd: voorbereiden op een onvoorziene gebeurtenis. Volgens Malachy Browne van Reported.ly is een gedegen voorbereiding echter het halve werk als je breaking news zorgvuldig wilt verslaan. Maak lijstjes met betrouwbare bronnen die je op het moment suprême kunnen helpen bij het verifiëren van de gebeurtenissen. Lees hier welke instrumenten en platforms Browne gebruikt om berichten op social media te verifiëren.

If you put in the effort when you’re not that busy, you’ll reap the rewards when it does get busy, because you’ve got the right people at your fingertips to listen to.
– Malachy Browne, Reported.ly

Tip 2: Maak onderscheid tussen feiten en geruchten
Vlak na een calamiteit is het vaak lastig vast te stellen wat er daadwerkelijk gebeurd is. In de chaos van de terreurdaden in Parijs werd er onder andere door NBC News foutief bericht over de dood en arrestatie van de verdachten. Pijnlijk. Maak daarom altijd duidelijk onderscheid tussen geverifieerde feiten en nieuwe brokjes informatie die nog niet bevestigd zijn.

Ook belangrijk: vermeld, zelfs in het heetst van de strijd, steeds je bron. Als je je berichtgeving later moet corrigeren, heb jij de informatie in ieder geval niet als feit gepresenteerd.

I think it’s really important to take your audience with you in these stories and to remind them of both what you know and what is yet to be confirmed.
– Mark Frankel, BBC

Tip 3: Verkies kwaliteit boven kwantiteit
Je publiek wil het liefst van minuut tot minuut weten wat er gebeurt. Hoewel tempo voor een liveblog uiteraard belangrijk is, is het belangrijker eerst je informatie op orde te krijgen. Volgens Frankel is de meerwaarde van een liveblog – boven de ‘ruwe’ informatie die verschijnt op social media – namelijk juist dat de berichtgeving wordt gefilterd op betrouwbaarheid.

Don’t be too quick to update from every single source if you haven’t managed to establish the facts clearly on the ground.
– Mark Frankel, BBC

Tip 4: Leer de beste bronnen vinden
Ook als je niet zelf ter plekke bent, wil je gebruik kunnen maken van informatie uit eerste hand. Leer daarom gevorderde zoektechnieken op social media, zodat je snel in contact kunt komen met ooggetuigen. Vul dit aan met achtergrondinformatie, zodat je niet alleen de gebeurtenissen weergeeft maar ook de context schetst.

Extra tip: raadpleeg deze handige tutorial over het uitvoeren van geavanceerde zoekopdrachten in Tweetdeck.

Find the sources who are as close to the story as possible, that’s what social media allows you to do.
– Malachy Browne, Reported.ly

Tip 5: Samen livebloggen? Gebruik Google hangouts als digitaal kantoor
Het team van Reported.ly zit niet bij elkaar op een redactie, sterker nog: het team bestrijkt tien verschillende tijdszones. Google hangouts is voor hen een uitkomst om real-time met elkaar te communiceren. Ook handig als jij op afstand samen met iemand een liveblog wilt bijhouden. Je kunt elkaar dan direct op de hoogte brengen als je een gebeurtenis geverifieerd hebt. Ook voorkom je dat berichten dubbel verschijnen.

[Following the Charlie Hebdo attack], the first thing we did was jump on a Google Hangout so we could communicate in real-time rather than instant message each other and lose valuable seconds.
– Malachy Browne, Reported.ly

Vergelijkbare berichten