|

Laatste vaste VRT-correspondent naar huis

De laatste vaste correspondent van de Vlaamse omroep VRT, Tom van de Weghe, werkt nog maar een paar dagen vanuit de VS en keert dan terug naar huis. Daarmee valt het doek voor alle buitenlandcorrespondenten van de openbare omroep, want VRT was de laatste die vanuit Vlamingen journalisten in het buitenland stationeerde. Het nieuwsmedium gaat vanaf nu met ‘pop-upcorrespondenten’ werken.
[pullquote align=”right”]”Het is niet onze bedoeling om aan hit-and-run-journalistiek te doen als er ergens iets losbarst.”[/pullquote]
Van de Weghe’s collega Stefan Blommaert vertrok eerder al uit China en Nederland-correspondent Sabine Vandeputte is ook weer terug in eigen land. “Correspondenten kosten veel en op het buitenlandbudget van de redactie zit geen rek meer. Het geld dat we uitsparen investeren we in andere buitenlandse projecten die we anders niet kunnen betalen”, aldus Björn Soenens, hoofdredacteur van Het Journaal. De omroep zet gaat nu inzetten op journalisten die voor langere tijd naar het buitenland gaan, zonder zich daar te vestigen.

Hit-en-run-journalistiek
Met het pop-upsysteem wil de buitenlandredactie flexibeler zijn om nieuwswaardige gebeurtenissen en bredere thema’s, zoals religie, te dekken. “Het is niet onze bedoeling om aan hit-and-run-journalistiek te doen als er ergens iets losbarst. We kunnen nu journalisten de tijd geven om dieper te graven en werk te leveren voor de website, de duidingsprogramma’s en de radio. De buitenlandjournalistiek zijn tevreden over deze beslissing. Er komen voor iedereen meer kansen om zich te verdiepen en om voorstellen in te dienen.”

Lat hoog leggen [pullquote align=”right”]”Een correspondent die in het buitenland de lokale kranten overschrijft, daar heb je natuurlijk niets aan.”[/pullquote]
Katia Segers -professor Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en lid van de commissie Media in het Vlaams Parlement- denkt daar anders over: “Het is de taak van de VRT om de lat hoog te leggen en een voortrekkersrol te spelen. Dus ook wat buitenlands nieuws betreft. Een correspondent die in het buitenland de lokale kranten overschrijft, daar heb je natuurlijk niets aan. Maar een goede journalist kan ter plekke het nieuws najagen, contacten leggen, andere verhalen zoeken. Dat mag niet verloren gaan.”

Stennes vindt dat het een het ander niet uitsluit en dat we rekening moeten houden met veranderingen. “Via het internet kun je makkelijk contacten leggen en onderhouden. Ik heb zelf nog reportages gemaakt in de VS die ik thuis voorbereidde. Trouwens: het is niet zo dat je als Belgische journalist in Washington plots vlotter toegang krijgt tot het Witte Huis. Zo werkt het niet.” Segers vindt dat de kwaliteit scherp bewaakt moet worden. “Als blijkt dat de VRT nu vaker de verhalen van CNN of Al Jazeera achternaholt, dan is dat een probleem.”

Vergelijkbare berichten