De laatste conspiracy theory in de VS: is Donald Trump een schaduwkandidaat van de Democraten? Foto: Paramount Pictures / eBay
|

Huh? Donald Trump als Hillary’s Manchurian Candidate

“Donald Trump is een schaduwkandidaat die ingezet is door Hillary Clinton om de Republikeinse partij te beschadigen en haar de verkiezingen te laten winnen”. Toen ik deze samenzweringstheorie een paar weken geleden hoorde van een Amerikaanse vriend tijdens een borrel aan onze eettafel viel ik bijna van mijn stoel van het lachen. Hijzelf vond het ook vrij hilarisch, want het zou een briljante Machiavelliaanse zet zijn van die ‘o zo snode, berekenende Hillary’.

‘Trump is spookkandidaat van links’

Het Republikeinse Congreslid Carlos Curbelo kon niet lachen om deze laatste Amerikaanse ‘conspiracy theory’. Volgens de in 2014 verkozen politicus uit Florida bestaat wel degelijk de mogelijkheid dat Trump wordt ingezet door de Democratische partij, liet hij weten aan The Miami Herald. (Toegegeven, hij heeft wat ervaring met ‘nep-kandidaten’ in Florida).

Zo’n botte flapuit kan toch geen serieuze kandidaat zijn, vroeg Curbelo zich nog eens hardop af in een interview met de Colombiaanse radiozender W.

“Er zijn teveel belangrijke nationale, internationale en lokale onderwerpen om over te praten in plaats van tijd te verspillen aan een persoon, die – in mijn ogen – niet relevant is. En die hoogstwaarschijnlijk een spookkandidaat is, gerekruteerd door links om dit politieke circus te creëren.”

‘Trump is eenzelfde typetje als komiek Stephen Colbert’

Curbelo is niet alleen. Ook in andere conservatieve kringen zoals magazine The National Review werd de vraag al gesteld of Trump misschien een Clinton-kandidaat is. In de eerste plaats vanwege de nauwe en vriendschappelijke banden tussen Trump en de politieke familie. Zo waren de voormalige president en voormalig minister van Buitenlandse Zaken op de bruiloft van The Donald in 2005 en steunde de vastgoedmagnaat in het verleden de campagnes van Hillary. Dat Trump regelmatig van partij wisselt (hij staat nu als onafhankelijke kandidaat geregistreerd voor de Republikeinse nominatie) helpt ook niet mee.

https://youtu.be/xy1AR6b5-pc

Waar The National Review vooral over valt is hoe Trump elk negatief stereotype van de Republikeinse partij lijkt te belichamen: die van bullebak en dommige xenofoob .

“Just maybe Trump is a double agent for the Left. He is nearly a cartoon version of what a comedian such as Stephen Colbert considers a conservative — the kind of conservative Colbert played on Comedy Central until this year. He reinforces all the Left’s negative stereotypes of conservatives as ignorant blowhards.”

Republikeinse kandidaten vrezen ’the Donald’

Trump lijkt met zijn uitspraken over Mexicaanse immigranten als ‘verkrachters’ en ‘criminelen’ gek genoeg precies het tegenovergestelde te doen waar hij in 2012 zo over klaagde na het verlies van Mitt Romney. In een interview met Newsmax riep hij toen de Republikeinse Partij minderheden meer te betrekken bij hun politiek en om ‘minder gemeen’ te zijn in de retoriek over immigratie. Trump:

“Republicans didn’t have anything going for them with respect to Latinos and with respect to Asians. The Democrats didn’t have a policy for dealing with illegal immigrants, but what they did have going for them is they weren’t mean-spirited about it. They didn’t know what the policy was, but what they were is they were kind.”

Kiezers van Trump zijn Hillary’s beste vrienden

Het lijkt ogenschijnlijk te spreken voor de laatste conspiracy theory. Zeker nu Trump het zo goed doet in de peilingen. De vastgoedmagnaat is daarmee een gevaar voor andere kanshebbers zoals Jeb Bush en Scott Walker. Politico kopte vorige week niet voor niets ‘Trump Voters Are Hillary’s New Best Friends‘.

Geen politiek maar amusement

Het rumoer over Trump als Democratische troefkaart lijkt de clichés over Amerikanen waar te maken. Ze houden van een goede samenzwering.

Hoewel Trump als zogeheten Manchurian Candidate leuke borrelpraat is, lijkt het me hoogst onwaarschijnlijk dat hij de troefkaart van links is. Met zijn uitspraken legt ’the Donald’ feilloos bloot dat de Republikeinse partij weinig lering heeft getrokken van het grote verlies in 2012. Trump – die lange tijd publiekelijk twijfelde aan de afkomst van Obama – is eerder het resultaat van een partij die jarenlang de ‘crazies’ hun gang lieten gaan omdat het electoraal gewin opleverde.

Daarom vinden de tegenstanders van de showman Trump het moeilijk om zich van hem te distantiëren (kijk maar hoe Rand Paul en Graham reageren op het succes van Trump).

De partij van Lincoln

Dat maakt gematigde Republikeinse kiezers en politici bang dat de partij van Abraham Lincoln, Dwight D. Eisenhower en Ronald Reagan een ‘clown circus’ geworden is door teveel te luisteren naar de conservatieve vleugel. Die samenzweringstheorie over Trump biedt troost voor de teleurgestelde kiezer: ‘zo’n Donald Trump kan geen vertegenwoordiger zijn van onze partij’. Maar de vastgoedmagnaat past toch echt in het rijtje van kandidaten die het huidige Amerika vergelijken met Nazi-Duitsland of vrouwen zouden begluren als zij de mogelijkheid hadden gehad om als tiener als transgender persoon door het leven te gaan.

Als Republikeinen niet blij zijn met Trump, dan moeten ze geen gekke samenzweringstheorie geloven over de Machavelliaanse machinaties van de Democratische partij, maar de hand in eigen boezem steken. Dan kunnen we het aan de eettafel ook gewoon weer hebben over de echte problemen in de wereld. Zoals reptielen in de regeringen van de wereld, die de mensheid willen onderwerpen:

Vergelijkbare berichten