|

Voor Amerikanen is Donald Trump geen grap

De kandidatuur van Donald Trump was zeker in het begin een geschenk uit de hemel voor cabaretiers en journalisten in de Verenigde Staten. Met de roeptoeterige, narcistische en arrogante zakenman en zijn botte uitspraken vielen er goede grappen en spetterende krantenkoppen of leaders te maken.

“Trump laat mensen bij campagne-evenementen een ritje maken in zijn met goud bekleedde helikopter”, zei Huffington Post-oprichter Arianna Huffington begin september tijdens een proefaflevering van Late Show with Stephen Colbert. “De man is een attractie op de kermis, geen politicus.” Ze lichtte nogmaals de beslissing toe om berichtgeving van de reality-ster/vastgoedmagnaat op haar nieuwssite te verplaatsen naar het Entertainment-katern.

Trump is allang niet meer de grote grap die hij was in de weken na zijn bekendmaking om een gooi te doen naar het presidentschap. Maar hij blijft een fascinerend fenomeen. Als correspondent bekijk ik het hele polariserende circus van Trump en zijn concurrenten met een zekere afstand. Dat geldt niet voor mijn Amerikaanse (liberale) vrienden.

Omdat ik in oktober even een paar dagen terug ga naar Nederland, ben ik alvast begonnen met het inslaan van cadeau’s voor vrienden en familie. Het leek me leuk om een paar ‘Make America Great Again’-petjes mee te nemen. Ik liep echter tegen een obstakel op. Als ik originele merchandise wilde kopen van de campagne van Donald J. Trump, dan moet ik Amerikaans staatsburger zijn. Want een aankoop van een button, t-shirt of pet is een donatie aan zijn gooi naar het presidentschap.

Transactions on this site are contributions to Donald J. Trump for President, Inc. and are not commercial transactions for the sale or purchase of goods. By law, the maximum amount an individual may contribute is $2,700 ($5,400 per couple) per election […]

By clicking “place order,” I certify that the following statements are true and accurate:

I am a United States citizen or lawfully admitted permanent resident (a so-called “green card holder”).

Op Amazon kan je gemakkelijk allerlei onofficiële Trump parafernalia kopen, maar het liefst kom je toch bij je vrienden aan met ‘the real thing‘. Dus ik polste grappend bij een Amerikaanse vriendin of zij misschien niet een petje voor me wilde bestellen. Zij kon er de humor totaal niet van in zien.

Sorry, but I really can’t have my name attached to giving money to that racist asshole. Sorry.

Ik had net zo goed kunnen vragen of mijn vriend een Confederale vlag wilde kopen, besefte ik me later. Ook al was het niet serieus.

Als outsider kan ik nog met enige humor kijken naar de campagne van Trump en zijn effect op het publieke en Republikeinse debat. Maar mijn Amerikaanse vriend niet. Die ziet een polariserend figuur die in sommige delen van Amerika het slechtste en het meest racistische in mensen naar boven haalt. Voor Amerikanen is Trump geen grap, maar iemand die hun president kan worden. Of ze dat nu leuk vinden of niet.

Het werd dus Amazon. Waar genoeg onofficiële merchandise te vinden is van alle presidentskandidaten: van Bernie Sanders tot aan Rick Santorum. Met twee bijkomende voordelen: je steunt hun campagnes niet én je bent nog eens goedkoper uit. Mijn vrienden in Nederland zullen het moeten doen met een petje van 8,99 dollar in plaats van 25 dollar. Dat maakt voor hen niet uit. Donald Trump blijft voor de rest van de wereld in ieder geval tot het einde van de Republikeinse voorverkiezingen een grap.

Foto screenshot Amazon
Foto screenshot Amazon

Vergelijkbare berichten