Onrust bij Trump evenement in Cleveland in maart. Foto screenshot YouTube / CNN
|

Hoe overleef je de partijconventie van Trump? Met deze cursus

“Draag geen zwarte kleding. Je wilt niet lijken op een anarchist met een fotocamera”. Voormalig Britse commando Paul Burton traint in de aanloop van de Republikeinse Conventie in Cleveland journalisten die daarbij aanwezig zullen zijn. The New Yorker maakte er eind mei een geinige reportage van.

Maar erg grappig wordt het evenement aan het einde van deze maand mogelijk niet. Aanhangers van Donald Trump hebben aangegeven wapens mee te nemen om zich te beschermen tegen gewelddadige demonstranten, de Republikeinse partij verwacht extreem rechtse groeperingen in Cleveland en de lokale politie rekent op onrust tussen Trump-sympathisanten en tegenstanders.

In Chicago liep het in maart al uit de hand bij een Trump-evenement:

Dat journalisten zonder ervaring met conflictsituaties terecht komen bij Burton en zijn bedrijf Global Journalist Security is niet zo gek. Hoe je je moet gedragen tussen rellende demonstranten is niet vanzelfsprekend (Lees ook: Massademonstraties in het buitenland: de do’s en don’ts voor correspondenten). Burton – die mensen traint voor werk in oorlogsgebieden als Afghanistan en Libië – zag een kans om een speciale cursus te ontwikkelen voor de partijconventies eind deze maand.

“Trump’s supporters have been primed to be aggressive,” Burton told the five journalists (all of whom asked to remain anonymous), in a warehouse north of town. They had each paid $1,195 to take the course. A bookshelf next to Burton contained titles on ballistics, dirty wars, and battlefield medicine. He went on, “We’ve got a feeling something may happen, especially if Trump doesn’t get what he wants.”

Laten we hopen dat het in Cleveland (of Philadelphia) deze maand niet uit de hand loopt. Maar een cursus zoals die van Burton onderstreept het belang van veiligheid voor journalisten. Of dat nu bij een partijconventie in Ohio is, een demonstratie tegen politiegeweld in Ferguson of een oorlogsgebied zoals Syrië. Leren om als freelancer zo veilig mogelijk te werken is belangrijk, want jij moet het verhaal wel kunnen vertellen.

Lees meer:

Vergelijkbare berichten