|

De dode jongen in Tanger

Van die dingen die je niet loslaten.

Natuurlijk, er is in de wereld van alles aan de hand. In de Centraal Afrikaanse Republiek zijn religieuze zuiveringen gaande, in en rond Syrie zijn 6,5 miljoen mensen op de vlucht . Ik bedoel: als je naar Irak vlucht, dan moet je redelijk radeloos zijn.

En natuurlijk, Wilders heeft een sticker in elkaar geknutseld en zwarte Piet enzo.

Maar toch vind ik het jammer dat sommige zaken het nieuws niet halen. In Tanger, in Marokko, viel in december een jonge man uit Kameroen van het dak, tijdens een politie-inval. Hij was niet de eerste dode die viel bij een politieoptreden in Marokko – een maandje eerder gebeurde bijna exact hetzelfde. De twee doden zullen wellicht niet de laatste zijn; ook op andere plekken aan de grens vallen slachtoffers, omdat Marokko (op verzoek van Europa, by the way) de migranten probeert buiten ons veilige Europese fort te houden.

Een verhaal: dode migranten bij/na politieoptreden. Extra interessant omdat de regering van Marokko juist werkt aan een soort generaal pardon voor illegale immigranten in 2014, en de koning in september in effect onder meer zei dat illegale migranten in Marokko beter beschermd moeten worden.

Het verhaal blijkt moeilijk te verkopen aan kranten. ‘We hebben al zo veel immigranten in de krant gehad’. Ik snap die afweging wel, kranten zijn niet van elastiek en hun budgetten ook niet, dus ze moeten keuzes maken. Dan telt het aantal doden, of de plek. Twee doden op het strand van Scheveningen zou een verhaal zijn, maar als ze in Tanger vallen niet.

Maar ook deze feiten moeten verteld.

In de nasleep van de dodelijke val in Tanger en de relletjes die daarop volgden, kreeg ik van een organisatie die migranten bijstaat, een video toegespeeld. Van net na de val. De politie is dan al nergens meer te bekennen, die maakte zich na het incident snel uit de voeten.

Omdat de media die ik heb benaderd het verhaal en de video niet wilden, zet ik hem hier maar neer.

Let op: heftige beelden.

Dit artikel verscheen eerder op de site van Rik Goverde onder de titel De dode jongen in Tanger.

Rik Goverde werkte twaalf jaar voor het Brabants Dagblad, en probeert sinds 10 oktober een bestaan op te bouwen als freelancer in Marokko. Hij gaat er samenwerken met Sjoukje Rietbroek, die zich er vanaf november vestigt.

Volg het duo op Twitter: @RikGoverde en @Sjoukje1981.

Vergelijkbare berichten