De Buitenlandredactie (DBR) is een kennisplatform en denktank voor nieuwe buitenlandjournalistiek en correspondentschap.

Buitenlandjournalistiek is belangrijk. Door over onze grenzen te kijken, leren we meer over onze plek in de wereld. Belangrijker nog: globalisering en technologische vooruitgang hebben ervoor gezorgd dat lokale sociaal-maatschappelijke, politieke en economische ontwikkelingen wereldwijd voelbaar zijn.

De correspondent is belangrijker dan ooit in de nieuwsgaring. Zoals de corona-pandemie bewijst, is het nieuws in China en Italië van vandaag, het Nederlandse nieuws van morgen.

Maar de buitenlandjournalistiek verandert. De vaste correspondent verdwijnt langzaam door bezuinigingen en een veranderend wereldbeeld in Nederland en België.

Media-organisaties vertrouwen steeds meer op freelancers voor hun verhalen uit het buitenland. De kans dat je als (beginnende) journalist voor langere tijd naar het buitenland wordt gestuurd wordt steeds kleiner. Je moet die stap tegenwoordig zelf wagen.

DBR helpt bij die stap. Hier kan je terecht voor prangende vragen, maar ook antwoorden over het correspondentschap. Hier vind je uitgebreide interviews over het vak, maar ook analyses, discussie en handige tips.

Redactie:

Hans Klis (1984) is onderzoeksjournalist, podcastmaker en schrijver. In 2011 richtte hij DeBuitenlandredactie op, gaf trainingen aan aanstaande correspondenten en was co-auteur van het onderzoeksrapport ‘Buitenlandjournalistiek in de Nederlandse Media’.

Hans was correspondent in Amerika (2014-2018) en werkte oa voor NRC, VPRO, BNNVARA, Omroep WNL, De Correspondent en Deutsche Welle. Over zijn tijd in de VS schreef hij het boek ‘Generatie Columbine’ (Uitgeverij Podium, 2019), over de politieke – en maatschappelijke impact van school shootings op Amerika.

Vormgeving

Meer weten? Of wil je bijdragen aan DBR?

Mail ons op redactie@debuitenlandredactie.nl

Volg DBR ook op Twitter en Facebook.