Een kind draagt een masker met het gezicht van de afgezette Egyptische president Morsi. Foto Ester Meerman
|

De bomen en het bos

In deze stukjes licht ik meestal het belangrijkste of meest bizarre nieuws uit Egypte toe. De afgelopen weken is er echter zoveel vreemds en belangrijks gebeurd dat ik door alle grote en vreemd gevormde bomen het bos even niet meer zie. Een overzicht:

– De openbaar aanklager in Egypte is een onderzoek gestart naar een handpop uit een reclame van Vodafone. De pop zou in een filmpje van de telecomaanbieder ‘boodschappen van de Moslimbroederschap’ verspreiden.

De advertentie draait om een pop, Abla Fahita (tante Fahita) die op zoek is naar de simkaart van haar overleden man. Ze wil een politiehond naar de het winkelcentrum sturen om de kaart te vinden. Dit zou een ‘duidelijke terroristische boodschap’ zijn richting Moslimbroeders om winkelcentra op te gaan blazen. Te gek voor woorden, maar Egypte is dan ook het land waar vogels en haaien voor spionnen worden aangezien.

– Steeds meer activisten verdwijnen achter slot en grendel nadat ze om dubieuze redenen zijn opgepakt. De nieuwe wet die ‘spontane’ protesten verbiedt (demonstraties moeten minimaal drie dagen vantevoren bij de politie worden aangevraagd, die ze dan vervolgens goed- of afkeurd) helpt hier aardig bij, maar ook het ophangen van posters mag tegenwoordig niet meer.

– De tweede zitting van een van de rechtszaken tegen Mohammed Morsi is afgelast omdat  de voormalig president niet per helikopter vervoerd kon worden naar de rechtszaal. Het zou te mistig geweest zijn. Omdat Morsi de rechtbank niet erkent moet hij aanwezig zijn in de rechtszaal, anders is de zaak per definitie ongeldig.

Het weer in Cairo was helder, net als het weer in Alexandrie, waar de ex-president vandaan had moeten komen. Een helikopter met zes andere verdachten kon wel zonder problemen naar de rechtszaal vervoerd worden. Maar, zoals een collega op Twitter al zei: we weten op dit moment niet eens zeker waar Morsi gevangen gehouden wordt (zelfs zijn door de staat toegewezen advocaten mogen hem niet zien), wellicht dat het weer daar zowaar wel slecht was.

– Een giraf in de dierentuin in Giza heeft naar verluidt zelfmoord gepleegd. Het dier zou zichzelf zo vaak met zijn kop tegen de muur geslagen hebben dat hij overleed. Een vriend maakte een vrij accurate vergelijking tussen de dood van de giraf en de huidige staat van de politiek in Egypte. En uiteraard konden veel mensen niet nalaten te zeggen: ‘zelfs de dieren zien het niet meer zitten in Egypte’.

-De Moslimbroederschap is door de Egyptische interimregering officieel aangemerkt als terroristische organisatie. Ik ken nu opeens heel veel mensen die de zoon, dochter, ouder of partner van een terrorist zijn. Ik koop mijn dagelijkse boodschappen bij een terrorist, mijn haar is laatst geknipt door een terrorist en als mijn fiets een lekke band heeft breng ik hem naar een terrorist om hem te laten plakken. De vraag ‘ heeft u banden met terroristen of terroristische organisaties?’ op de visumvraag voor de Verenigde Staten kan ik niet meer naar alle eerlijkheid met ‘nee’ invullen.

Er zijn kliklijnen opengesteld waar burgers ‘verdachten’ kunnen aanmelden. Wie vindt dat zijn buurman te veel naar Koran-recitatie luistert kan kiezen uit drie telefoonnummers – ze verwachten blijkbaar te veel animo voor maar een lijn – en wie weet staat de politie binnenkort bij baardmans op de stoep. Ook voor journalisten is dit een zorgwekkende ontwikkeling, want:

– Drie journalisten van de Engelse tak van de Arabische nieuwszender Al Jazeera zijn opgepakt ter verdenking van ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie (lees: de Moslimbroederschap) en ‘het verspreiden van leugens die de staat schade toebrengen. Al Jazeera wordt in Egypte gezien als pro-Moslimbroederschap en omdat hun kantoren de laatste jaren zijn leeggeroofd en in brand gestoken werkten de drie verslaggevers vanuit een hotelkamer. Ze hadden onder meer opnames van interviews met Moslimbroeders in hun bezit.

– Er zijn de afgelopen tijd drie expats vermoord in de Egyptische badplaats Hurghada, een Nederlander en twee Zwitsers. Onze landgenoot werd neergestoken bij een roofoverval, mede georganiseerd door zijn vriendin, de Zwitsers werden in hun eigen tuin opgegraven.

Vergelijkbare berichten