|

‘Oekraïne is journalistiek gezien onontgonnen’

Bio: Geert Jan Hahn (1986) woont in Kiev en is correspondent voor onder andere de GPD en De Groene Amsterdammer. Omdat hij geboren is “op de dag dat de moleculen van Tsjernobyl over Nederland vlogen” zal het correspondentschap in Oekraïne wel in zijn “bloed zitten”. Op Twitter te vinden als @geertjanhahn.

Waarom gekozen voor een correspondentschap in Oekraïne?

“Op zoek naar een uitdaging, op zoek naar focus, op zoek naar een plek waar ik mijn talenkennis verder kon ontwikkelen, waar ik iets met mijn brede interesse zou kunnen… Oekraïne is journalistiek gezien onontgonnen, maar we spreken over het eennagrootste land van Europa, dat negentig procent van de Nederlanders voor dit jaar niet op de kaart wist aan te wijzen. Maar door het EK Voetbal en de commotie rondom Timosjenko lijkt er een wereld open te gaan. En het is wel erg gaaf om dat vanuit het hol van de leeuw aan te zien.”

Hoe lang zit je er al?

“Sinds vorig jaar. Mijn journalistieke loopbaan is nogal raar. Op mijn twintigste werd ik uit de collegebanken geplukt om in 2006 bij het nieuwe Dagblad de Pers te gaan werken, als sportverslaggever en in de zomer maakte ik reizen. Daarna ging ik er parttime werken en weer studeren, dat was Russisch. Ik heb in de zomer nog een gevorderde cursus Pools in Warschau gevolgd en ben daarna via allerlei Poolse omwegen in Oekraïne beland. In principe loopt er niks af, omdat ik zelfstandig correspondent ben. Na het EK Voetbal ga ik op een fiets door West-Oekraìne pendelen en eens nadenken over wat het afgelopen jaar mij allemaal gebracht heeft en mijn opdrachtgevers eens bellen.”


Welk verhaal wil je tijdens je correspondentschap vertellen?

“Ik heb nu al tientallen keren geprobeerd uit te leggen hoe de vork in de Timosjenko-zaak in de steel zit, dat het veel te simpel is om zomaar te zeggen dat ze onterecht in de cel zit en president Janoekovitsj een schurk is. Ik houd er in ieder geval niet van om enkel en alleen op de clichéverhalen te duiken over homo´s en lelijke gevangenissen. Wist je dat de IT-business hier booming is, dat Oekraìense ontwikkelaars echt koningen zijn in hun vak? En dat ze wat mij betreft de meest genereuze mensen zijn in landen waar ik langere tijd verbleven ben? “

Wat was de grootste verandering toen je correspondent in Kiev werd?

“Ik heb geleerd mij zakelijk op te stellen. Je bent freelancer, verantwoordelijk voor je eigen brood. Na jaren bij het prachtige gewezen Dagblad De Pers te hebben gewerkt was dat wel even raar. Ook omdat ik vooral van verhaal tot verhaal leef, en daarbij de dagelijkse zaken soms vergeet.

Bovendien ben ik een fladderaar, ik houd van reizen en nieuwe avonturen. Maar als je correspondent bent, moet je op je post zitten en daar blijven. Dus ik ben wel eens op mijn vingers getikt door opdrachtgevers als ik weer een paar dagen elders zat. Het zal wel een proces zijn.”

Voor wie werk je allemaal?

“Ik probeer zo veel mogelijk journalistiek bezig te zijn. Ik werk voor de GPD, BNR Nieuwsradio, De Groene Amsterdammer en deed dingen voor Dagblad De Pers en De Wereldomroep. Daarnaast ben ik tijdens het EK tevens reporter voor Q-Music. Incidenteel doe ik opdrachten voor Nieuwe Revu, Financieel Dagblad, AGD Media en vakbladen.”

Op welke productie ben je het trotst?

“Heb ik geen antwoord op. Ik vind dat het altijd beter kan.”

Wat is jouw gouden tip voor journalisten die correspondent willen worden?

“Gaan met die banaan. En als je een langdurige loopbaan ambieert, indien mogelijk geen Nederlandse vriendin hebben. “

Vergelijkbare berichten