|

In Indonesië zijn de nieuwsmedia het liefst extreem ‘fair and balanced’

‘Fair and balanced’ – oftewel eerlijke en evenwichtige – verslaggeving is ondanks de wrange bijsmaak natuurlijk een eerzaam streven voor de journalistiek. Maar je kunt natuurlijk te ver gaan. Zoals in Indonesië, schrijft journalist Jacco Hupkens op zijn blog.

Indonesische kranten geven politici al alle ruimte om hun weerwoord te geven, omdat journalisten daar liever de macht niet uitdagen.

Ondanks deze ‘respectvolle’ houding tegenover politici vindt de Indonesian Journalist Alliance (AJI) – de Indonesische variant van de NVJ – dat de politieke journalistiek nog beter kan. Volgens de AJI moeten media in Indonesië bijvoorbeeld evenveel (postieve en negatieve) berichten schrijven over kandidaten in een verkiezingsstrijd. Alles om de schijn van partijdigheid te voorkomen. Hupkens:

But recent remarks by AJI, the organization of Indonesian journalists, imply that there’s something else going on as well. In the run-up to the elections in Jakarta, between incumbent Fauzi Bowo and challenger Joko Widodo, they claimed:

There is a bias [in Indonesian journalism] as the politics have influenced everyone from the owners to the editors and all the way to the bottom with the reporters.

Their proof for this bias:

According to the results, the surveyed news outlets ran 121 negative stories about Fauzi between August and September 13. The same media organizations ran 90 negative stories about Joko. […] The report was consistent with a longer project conducted between June 1 and September 13, during which reporters wrote 260 negative stories about Fauzi and 172 about Joko. When it came to positive stories, the news outlets ran 666 positive stories about Fauzi and 810 about Joko, according to the survey.

This is presented as a bad thing.

Als dit verwacht wordt van Indonesische journalisten, wat gebeurt er dan met de waarheidsvinding?

Hupkens zet zijn vraagtekens over de huidige koers van de journalistiek in Indonesië. Want wat als er niet evenveel slechte of goede berichten te schrijven zijn over concurrerende politici? Dan sneuvelt de waarheid en ook de functie en het nut van de journalist. Maar ja, die waren toch al erg lief voor politici.

Lees het hele artikel op het blog van Hupkens.

Lees ook:

In Indonesische kranten zitten de belangrijkste mensen altijd achter een microfoon

Vergelijkbare berichten