|

Zo vieren Nederlandse correspondenten de feestdagen (1)

Je bent correspondent, je zit ver weg en dan is het opeens eind december. Blijf je in ‘verweggistan’ zitten of kom je terug naar Nederland? Hoe brengen correspondenten de feestdagen door? De Buitenlandredactie sprak een aantal van hen over hun ‘kerstplannen’.

Windy Kester, Scandinavië-correspondent voor onder andere BNR en de GPD, vond vroeger kerstmis niet echt bijzonder. Totdat ze in een land woonde waar ze altijd een witte kerst hebben, Noorwegen:

“In Nederland vond ik kerst meestal niks, maar sinds ik in een kerstkaart van Anton Pieck woon, ga ik er 100 procent voor. Inclusief adventskalender met een cadeautje voor elke dag, een zelfgebakken huis van gingerbread, sterren voor de ramen, zelfgemaakte krans op de deur etc. Twee dagen voor kerst gaan we het bos in om een boom om te hakken die we pas de 23e versieren.

“Op kerstavond komt de hele Noorse familie eerst rond de kerstboom dansen en liedjes zingen en daarna eten. Op het menu staan elk jaar een soort spareribs, worst, aardappels, rodekool en zuurkool. En zelfgebrouwen bier en aquavit natuurlijk. Niet mijn idee van een lekker kerstmaal, maar dat is nou eenmaal traditie. Daarna zitten we tot diep in de nacht bij de kerstboom cadeaus uit te pakken. De dagen erna komen familie en vrienden uit Nederland om te skiën, eten, drinken, nog meer cadeaus uit te pakken en nieuwjaar te vieren.”

Miriam Mannak (@miriammannak) viert kerst dit jaar voor het eerst sinds tijden in Nederland. De Zuid-Afrika correspondent voor de Wereldomroep en het Financieel Dagblad heeft dan ook eindelijk weer eens dat ‘kerstgevoel’:

“Met de kerst ben ik in Nederland. Eerste kerstdag met de hele familie bij mijn oma van 84, en tweede kerstdag met mijn ouders en vrienden. Het is voor het eerst in vier jaar dat ik in Nederland ben met kerst dus dat is wel speciaal! Het is ook voor het eerst dat ik weer ‘het kerstgevoel’ heb. Dat heb ik in Kaapstad, door de warmte, nooit. Ik heb het ‘gevoel’ alleen in juli en augustus, wanneer het in Kaapstad het koudst is.

“Daar zit ik ook met oud en nieuw. We houden het dit jaar rustig. Mijn vriend en ik gaan naar vrienden die bij ons om de hoek wonen voor een braai enzo. Ze hebben een zwembad en aangezien het erg warm is, is dat erg fijn. Vorig jaar zaten we in Australië – bij zijn ouders, die daar wonen – en dat was niet zo’n succes: bij mijn moeder was net vlak voor kerst borstkanker geconstateerd en met oud en nieuw lag mijn vriend met voedselvergiftiging plat. Het is dus zaak dat 2012 beter eindigt dan dat het is begonnen.”

Lees vanavond Chantal Groothengel en Katy Sherriff de kerst doorkomen in respectievelijk Los Angeles en São Paolo.

Vergelijkbare berichten