Terugkeer naar geliefde en gehate Italië

Italië liep altijd al als rode draad door haar leven en nu heeft ze -opnieuw- de kans gegrepen om er te wonen en om er haar droombaan uit te oefenen. Eveline Rethmeier is vanaf 1 juni de nieuwe Italië-correspondent voor RTL Nieuws. Ze maakt de overstap van Nieuwsuur, waar ze sinds 2011 werkt, waaronder ook een jaar als correspondent in Italië en als deskundige van het land. Ze blijft schrijven voor o.a. Vrij Nederland en JAN Magazine en je ziet haar regelmatig bij talkshows, waar ze met passie vertelt over het land dat veel meer is dan mooie gebouwen, pizza’s en Berlusconi.

[pullquote align=”right”]”Via RTL kan ik Nederlanders af en toe een spiegel voorhouden”[/pullquote]

“Er valt zoveel te vertellen over Italië, ook naast de bekende onderwerpen. De kans om dat te doen krijg ik bij RTL Nieuws”, vertelt Eveline. “De zender heeft een breder publiek dan Nieuwsuur, dat langere items maakt. Het lijkt me geweldig om met korte items veel mensen te interesseren in het Italiaanse nieuws, wat ook invloed kan hebben op Nederland. Via RTL kan ik Nederlanders af en toe een spiegel voorhouden. In sommige dingen is Italië namelijk verder dan wij.” Dat nieuws vertalen kan de journaliste goed, omdat haar verwondering niet wegebt. “Een echte Italiaan zal ik nooit worden, dat weet ik inmiddels. Ik blijf me verbazen over het land en zal het altijd bekijken als Nederlander.”

Haat-liefde verhouding
Met het vluchtelingenprobleem als hot topic, kiest Rethmeier een goed moment om te vertrekken. “Hoewel andere landen nog meer mensen dan Italië opvangen, is dit het land van de gezonken bootjes en verdronken mensen. Dat tekenend beeld speelt een grote rol in de berichtgeving rondom de situatie.” Naast politieke kwesties, heeft de voormalig advocaat ook een fascinatie voor de rol van bepaalde publieke figuren. “Er is al zoveel geschreven en gezegd over Berlusconi, maar toch blijft hij een rol spelen. Ik heb een haat-liefderelatie met die man. Net zoals met heel het land overigens.”

[pullquote align=”right”]”Ik dacht, als ik deze kans nu niet aangrijp, wanneer komt ‘ie dan weer? Dit soort banen zijn schaars”[/pullquote]

Italië is een land van vrolijkheid en losheid. “Vóór de lunch heb ik daar al meerdere leuke momenten meegemaakt, dat vind ik mooi. Nederlanders zijn gehaast, en dat zal ook in mijzelf blijven zitten, maar de mensen in Italië zijn geen grijze massa en stralen dat uit. Aan de andere kant kan de onbezorgdheid ook weleens irriteren.” De Italiaanse overheid hecht wel weer veel waarde aan regeltjes. “Maar als je die allemaal netjes volgt en je hebt eenmaal toestemming, dan helpen ze je bij wijze van spreken het dak opklimmen, waarvandaan je verslag moet doen en krijg je zo’n beetje alles voor elkaar.”

Geluk hebben en aangrijpen
Het correspondentschap in Italië lijkt Eveline Rethmeier op het lijf geschreven. Haar interesse voor het Zuid-Europese land begon al toen ze er als kind op vakantie ging. Direct na haar middelbare school deed ze een jaar toneelschool in Florence, maar het werd uiteindelijk een studie rechten in Amsterdam. Nadat ze haar carrière begon als advocaat, waar Italië ook weer een rol in speelde, merkte ze dat haar interesse breder was dan alleen het recht. De journalistiek ingaan was haar volgende stap en het correspondentschap kwam hoog op haar lijstje met ambities. “Dat ik dit nu kan gaan doen is geweldig, maar het is ook geluk hebben en aangrijpen. Ik was net weer een beetje gesetteld, na weer een jaar in Nederland, dus een ideaal moment was het niet. Maar ik dacht, als ik deze kans nu niet aangrijp, wanneer komt ‘ie dan weer? Dit soort banen zijn schaars.

Vergelijkbare berichten