|

Republikeinen gaan partijgenoten met Super PAC bestrijden

De Republikeinen waren er in 2012 van overtuigd dat ze de meerderheid in de Senaat zouden veroveren. Maar net als in 2010, toen de partij ongekende winst boekte, werd het feestje verpest doordat de achterban tijdens de voorverkiezingen de keuze liet vallen op extreem conservatieve kandidaten. Bij een ieder die de verkiezingen vorig jaar heeft gevolgd zullen de namen Todd (‘legitimate rape’) Akin en Richard (‘pregnancy after rape is something God intended’) Mourdock een belletje doen rinkelen. Beide kandidaten hadden, voordat ze hun ware aard toonden, een comfortabele voorsprong maar verloren uiteindelijk de verkiezingen. In 2010 voltrok zich eenzelfde scenario met kandidaten als Sharron Angle in Nevada en Christine O’Donnell in Delaware.

Het grote geld achter de partij lijkt dit soort kandidaten nu zat te zijn. De Super PAC American Crossroads – vooral bekend door Karl Rove, voormalig adviseur van George W. Bush – heeft The Conservative Victory Project gelanceerd, in een poging de meest…controversiële kandidaten tijdens de voorverkiezingen te bestrijden.

En het eerste doelwit voor The Conservative Victory Project biedt zich al aan: Congreslid Steve King uit Iowa. Het lijkt erop dat King, die razend populair is onder zeer conservatieve kiezers, een gooi gaat doen naar de Senaatszetel van Democraat Tom Harkin, die er in 2014 mee ophoudt. Volgens een peiling van Public Policy Polling is King de gedoodverfde favoriet in de Republikeinse voorverkiezingen: hij heeft een voorsprong van minimaal negentien procentpunten op zijn potentiële Republikeinse tegenstanders. Als het aankomt op de algemene verkiezingen tegen mogelijke Democratische kandidaten wordt het echter een ander verhaal. De meest waarschijnlijke Democratische kandidaat, Bruce Baley, ligt in de peiling elf procentpunten voor op King. Een gematigder Republikein zoals Tom Latham zou het een stuk beter doen in de algemene verkiezingen, maar de Republikeinse achterban moet hem niet.

De minder extreme Republikeinen gaan nu dus proberen de partijstrijd met de Tea Partiers in hun voordeel te beslechten. Maar als de afgelopen twee verkiezingen enige indicatie zijn, zullen ze daar nog een flinke kluif aan hebben. Overigens laten de Tea Partiers het er niet zo maar bij zitten. Tea Party-Republikein Joe Walsh, die in december zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden kwijtraakte, gaat een Super PAC oprichten om de Conservative Victory Project te bestrijden. De Republikeinse burgeroorlog is pas net begonnen.

Volg DBR ook op Twitter en Facebook.

Vergelijkbare berichten