|

Wat is het beste alternatief voor de ‘dure’ vaste correspondent?

Press TV-correspondent in Madrid, mei 2011. Foto Kadellar / Creative Commons

Buitenlandjournalistiek kost geld. Veel geld. Hoe moeten nieuwsorganisaties omgaan met de stijgende kosten van een vaste correspondent, vraagt BBC-correspondent James Reynolds zich af. Wat is het beste alternatief voor de ‘dure’ vaste correspondent?

“we need foreign correspondents for reasons similar to why we journalists are essential—so that we don’t live in the dark. Foreign correspondents help us understand the world by shedding light on places where our fellow citizens are engaged in wars and on people and governments whose decisions absolutely affect our lives. But here’s the problem. This job costs money, and in the old way of doing it, the cost to news organizations was considerable. I’m told that a foreign bureau for a U.S. newspaper costs around a quarter of a million dollars a year to maintain—much more if it’s in a war zone.”

Moeten nieuwsorganisaties gebruik gaan maken van goedkopere lokale journalisten? Gebruik maken van freelancers die niet dezelfde steun (en kennis mee)krijgen van organisaties als vaste correspondenten (bijv. geen veiligheidscursussen of verzekering)? Of moeten media hun verantwoordelijkheid nemen en freelancers trainen tot ‘Multiskilled Staffers’? En wat is dan het beste resultaat?

“Why deploy one of your own home reporters at great cost when you can hire a local reporter in a foreign country to do the same job? After all, local reporters know the story, and they’re much cheaper.”

Lees het hele betoog van Reynolds bij Niemann Lab terug.

Volg DBR ook op Twitter en Facebook.

Vergelijkbare berichten